Skaza EÚ. Takto to bude podľa nemeckého denníka vyzerať, keď vyhrá voľby Le Penová

    0

    Po brexite a víťazstve Donalda Trumpa v USA už je možné všetko, píše denník hneď na úvod. Napríklad je možné, že v Holandsku zvíťazí Geert Wilders a vo Francúzsku Marine Le Penová. Títo radikálni politici môžu následne vyviesť svoje krajiny z EÚ a odštartovať tak rozpad celého spoločenstva. Nielen Wilders, ale aj Le Penová totiž sľubujú, že vypíšu referendum o vystúpení svojich krajín z EÚ. Francúzsko a Holandsko patria k zakladajúcim krajinám EÚ a ich odchod by mohol znamenať smrteľný úder pre projekt spoločnej Európy.

    Rizikom však nie je len odchod týchto dvoch krajín z EÚ, ale aj fakt, že oba štáty prestanú mať povinnosť platiť spoločnou európskou menou – eurom. Ak skolabuje eurozóna, môže ísť o prvý krok ku konečnému pádu do európskej priepasti. Hlavný ekonóm Commerzbank Jörg Krämer neskrýva hrôzu z rozpadu eurozóny. „Rozpad menovej únie by spôsobil šok a neistotu, ktorá by vyvolala ekonomický chaos v Nemecku,“ varuje ekonóm. Hospodársky život v EÚ by zamrzol.

    Európania by mali preto s napätím čakať na 15. marec 2017, keď sa uskutočnia voľby v Holandsku – ich jasným favoritom je práve Wilders. Druhý osudový dátum je 7. mája, kedy sa koná druhé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku. Voľby vo Francúzsku sú vraj ešte dôležitejšie ako voľby v Holandsku. Keby Wilders predsa len vyviedol svoju krajinu z eurozóny, bol by to síce tvrdý úder, ale pravdepodobne nie smrteľný. S Francúzskom je to úplne iné, lebo európska integrácia dlho stála na osi Berlín – Paríž. Keby Francúzsko odišlo z eurozóny alebo dokonca z EÚ, išlo by vraj o fatálny zásah do spoločného európskeho projektu.

    V tejto chvíli sa však vraj nezdá byť pravdepodobné, že by mohla v druhom kole volieb vyhrať Le Penová. Ale po skúsenostiach s Donaldom Trumpom sa ponúka otázka, či ide o reálny odhad, alebo skôr o zbožné prianie, v ktoré dúfajú predovšetkým Nemci.

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -