Škandalózny statik. Postavil desiatky nebezpečných budov. Preverte si. Nestaval Tomčáni aj váš dom?

    0
    Jedno z "diel" statika Tomčániho (Autor: hasil.sk)

    Okrem toho zodpovedal aj za statiku v obytnom bloku Trinity. Jedna z jeho častí sa počas výstavby zrútila.

    Portál Aktuálne.sk prišiel so šokujúcou informáciou. Budov, ktoré mal na starosti Tomčáni, je na Slovensku ešte minimálne 28. Potvrdzujú to slová predsedu Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimíra Benka, ktoré povedal pre RTVS.

    On sám videl Tomčániho problémy už pred piatimi rokmi. „Keď hovoríme o tomto statikovi, veľmi dobre si pamätám, keď som v decembri 2010 povedal môjmu predchodcovi profesorovi Majdúchovi: Dušan, prosím ťa, tohto mládenca musíme zastaviť, inak mu v Bratislave niečo spadne,“ uviedol pre Plusku Benko.

    Na to však nemal páky ani kompetencie. Za všetko podľa neho môže medzera v zákone týkajúca sa projektovej dokumentácie. Problémy stavieb s nebezpečnou statikou by mohli vyriešiť poslanci prijatím novely stavebného zákona. Návrh už v parlamente bol, poslanci sa na ňom zhodnúť nedokázali.  

    Statika, ktorý nedodržuje bezpečnostné predpisy, môžu vylúčiť zo Slovenskej komory stavebných inžinierov alebo mu členstvo pozastaviť. Statik dokonca nesie istú trestnoprávnu zodpovednosť za všetko, čo podpíše a odobrí. Tomčáni je v súčasnosti trestne stíhaný za prečin všeobecného ohrozenia a čelí aj tlaku verejnosti a médií.

    - Reklama -