Škandál zo striptízového klubu. Syn izraelského premiéra narozprával všeličo

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: SITA)

    Svedčí o tom zvukový záznam, ktorý vznikol ešte v roku 2015, keď Jair Netanjahu s priateľmi odchádzal zo striptízového klubu v Tel Avive. Záznam odvysielala v pondelok večer jedna z izraelských televízií.

    Netanjahuov starší syn trávil večer v spoločnosti Nira Maimona, syna jedného z najbohatších mužov Izraela, a Romana Abramova, ktorý v Izraeli pracuje pre austrálskeho miliardára Jamesa Packera.

    Záznam zachytáva rozhovor alkoholom podgurážených mladých mužov, ktorí vulgárnym slovníkom hodnotia výkony a výzor striptérok, prostitútok, ale aj Jairovej bývalej priateľky. V jednej chvíli Jair Netanjahu Maimonovi povie, že “môj otec dal tvojmu zarobiť 20 miliárd dolárov, tak by si mi mohol dať zo 400 šekelov”.

    Jair Netajahu podľa médií zjavne narážal na zmluvu o využívaní rozsiahlych plynových polí objavených v Stredomorí pred niekoľkými rokmi, ktoré sú pre Izrael veľmi dôležité. Otec Nira Maimona je jedným z akcionárov spoločnosti Isramco, ktorá sa na tomto projekte podieľa.

    Zverejnenie nahrávky vyvolalo v Izraeli vlnu kritiky na adresu Netanjahua i jeho syna, ktorému médiá vyčítajú, že nemá síce žiadnu verejnú funkciu, ale žije s rodičmi vo vládnej rezidencii, využíva pritom vládnu ochranku i služobné auto.

    Jair Netanjahu sa v utorok za svoje správanie a slová zachytené na audionahrávke ospravedlnil a vyhlásil, že pod vplyvom alkoholu rozprával nezmysly. Dodal, že jeho vyhlásenia neodrážajú “to, kým som, hodnoty, ku ktorým ma výchovou viedli, ani to, v čo verím”. Povedal tiež, že jeho výrok ohľadom dohody o plynových poliach bol len žartovaním.

    Netanjahuova rodina v utorok vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že premiér nemá žiadne prepojenie na Kobiho Maimona. Píše sa v ňom, že premiér sa s Maimonom stretol len raz pred desiatimi rokmi a o priateľstve svojho syna s Nirom Maimonom údajne nevedel.

    Z nahratia rozhovoru mladých mužov Netanjahuovci obvinili vodiča auta.

    Premiér Netanjahu v súčasnosti čelí dvom kriminálnym vyšetrovaniam. Predmetom jedného sú dary od istého miliardára za údajné poskytnutie výhod, v druhom ide o údajný kontakt s vydavateľom novín s cieľom ovplyvniť mediálny trh.

    Konzervatívny premiér popiera akékoľvek pochybenie a tvrdí, že je obeťou “honu na čarodejnice” organizovaného médiami s cieľom zvrhnúť jeho vládu.

    - Reklama -