Škandál sexuálneho zneužívania žien: Traja zamestnanci humanitárnej organizácie zastrašovali svedka

    0
    Logo medzinárodnej humanitárnej organizácie Oxfam so sídlom v Londýne. (Autor: TASR)

    V 11-stranovej správe z roku 2011 sa podľa agentúry DPA píše, že obvinenia sa týkali “troch podozrivých”. Tí “sa vyhrážali a zastrašovali jedného zo svedkov”, ktorý sa v správe taktiež spomína.

    K pondelkovému zverejneniu vyšetrovacej správy došlo v čase, keď organizácia Oxfam čelí obvineniam, že zatajila sexuálne škandály na Haiti z roku 2011 a v Čade z roku 2006. Jej personál mal tamojším ženám platiť za pohlavný styk.

    V správe organizácie sa uvádza, že jedného muža po obvineniach zo “šikanovania a zastrašovania” ďalšieho zamestnanca prepustili a ďalší odstúpil. Tretí muž si síce prácu udržal, ale podliehal predĺženej skúšobnej lehote na základe “podložených obvinení z násilných vyhrážok”. V súvislosti s kauzou taktiež prepustili jedného manažéra z dôvodu, že nedokázal zamestnanca ochrániť.

    Organizácia Oxfam uviedla, že v pondelok plánuje predložiť príslušnú správu haitskej vláde, a tiež že “príslušné štátne úrady informovala o menách siedmich mužov zapletených do sexuálneho nevhodného správania”.

    Obvinenia, ktoré vyšetrovatelia z Oxfamu skúmali, sa týkali “sexuálneho zneužívania, podvodu, nedbalosti a protekcie”, spresňuje sa v internej správe organizácie.

    - Reklama -