Škandál pred voľbou šéfa RTVS. Unikli mzdy topmanažérov!

    0
    Václav Mika (Autor: TASR)

    V spojitosti so súbojom o kreslo generálneho riaditeľa RTVS sa množia mediálne útoky, ktoré vyvrcholili únikom osobných a mzdových údajov z internej personálnej agendy RTVS. Tieto majú byť využité na diskreditáciu generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku v opätovnej kandidatúre na generálneho riaditeľa.

    V tejto súvislosti RTVS uvádza, že všetky mzdy a odmeny, vrátane miezd a odmien vrcholového manažmentu v uplynulom období, boli vyplatené v súlade so zákonom a mzdovým poriadkom RTVS. Systém odmeňovania vrcholového manažmentu zobrala na vedomie aj Dozorná komisia Rady RTVS. Riaditeľom sekcií je priznaná odmena, ktorá je závislá od odmeny GR RTVS priznanej Radou RTVS na základe dosiahnutých výsledkov za dané obdobie. Ako verejnoprávne médium sme transparentní a otvorení.

    Riaditeľom sekcií a manažmentu RTVS sú priznávané odmeny, ktoré sú súčasťou pracovných zmlúv vo väzbe na priznané odmeny generálnemu riaditeľovi. V praxi to znamená, že ak Rada RTVS schváli generálnemu riaditeľovi odmenu vo výške 100% za splnenie úloh, jeho plat dosiahne v priemere výšku približne 7200 Eur, v hrubom. Po schválení odmeny generálnemu riaditeľovi, môže na základe pracovnej zmluvy vzniknúť nárok na odmenu aj členom manažmentu RTVS. V žiadnom prípade a v žiadnom období neprekročila priemerná mesačná mzda ktoréhokoľvek riadiaceho pracovníka RTVS sumu 8200 Eur, v hrubom.

    Zároveň zdôrazňujeme, že na rozdiel od minulosti, keď sa odmeny manažmentu RTVS vyplácali nesystémovo, jednorazovo, neraz vo výške desiatok tisíc eur, bez nadväznosti na zhodnotené výsledky RTVS, sa riaditeľom sekcií nevyplácajú a nevyplácali žiadne mimoriadne odmeny mimo stanoveného systému odmeňovania. Dovoľujeme si uviesť, že v úrovni manažmentu ide o výrazne nižšie priemerné mzdy, ako v komerčných televíziách.

    RTVS analyzuje možné právne kroky vrátane trestno-právnej roviny. Pre odstránenie akýchkoľvek pochybností RTVS zváži kontrolu nezávislou štátnou inštitúciou.

    Václav Mika

    generálny riaditeľ RTVS

    - Reklama -