Škandál bývalého poľského prezidenta. Walesa mal krivo svedčiť počas výpovedí pod prísahou

    0
    Bývalý prezident Poľska a držiteľ Nobelovej ceny za mier Lech Walesa (Autor: SITA)

    Podľa zástupcu generálneho prokurátora Andrzeja Pozorského mal Walesa krivo svedčiť počas výpovedí pod prísahou. Vyšetrovanie pravdivosti Walesových výrokov sa podľa neho začalo už 29. júna. 

    Poľský Ústav pamäti národa (IPN) v januári tohto roka zverejnil závery grafologických analýz, ktoré údajne dokazujú, že Walesa v rokoch 1970-76 donášal za peniaze na svojich spolupracovníkov. Rukopis na vlani objavených dokumentoch podpísaných spolupracovníkom s krycím menom Bolek sa podľa IPN zhodujú s Walesovým písmom. 

    Samotný Walesa akúkoľvek spoluprácu s komunistickou štátnou bezpečnosťou popiera a tvrdí, že jeho podpisy na spomínaných dokumentoch i jeho údajné správy boli sfalšované. 

    Kritici tvrdia, že nové vyšetrovanie voči Walesovi je súčasťou snáh vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) o diskreditáciu bývalého vodcu nezávislého odborového hnutia Solidarita, ktoré výrazne prispelo k pádu poľského komunistického režimu. Na čele PiS stojí Walesov dlhoročný politický rival Jaroslaw Kaczynski.

    - Reklama -