Škandál. Prepáčte, ale Macedónsko nepovažujem za krajinu. Americký kongresman rozzúril balkánsku republiku

    0
    Národná vlajka Macedónska (Autor: Facebook, Flagsonline)

    Dovolil si teda dosť. Americký kongresman so žensky znejúcim menom Dana Rohrabacher patrí aktuálne medzi pravdepodobne najnenávidenejších občanov USA medzi macedónskym ľudom.

    Dôvodom je kongresmanovo nedávne vyjadrenie pre albánsku televíziu Vizion Plus Albania, kde okrem iného povedal, že vytvorenie Macedónska bolo nepodareným projektom a že aktuálne sú ideálne podmienky na rozdelenie krajiny medzi Kosovo a Bulharsko.

    „Prepáčte, ale podľa môjho názoru nie je Macedónsko štát. Skrátka ho nepovažujem za (legitímny) štát. Táto krajina je tak rozdelená, že v budúcnosti nebudú v nej ľudia schopní žiť pokope. Preto by Kosovčania a Albánci žijúci na území Macedónska mali byť súčasťou Kosova. No a zvyšok Macedónska by mal byť súčasťou Bulharska, prípadne iného štátu, ku ktorému cítia väzby,“ povedal Rohrabacher.

    Pochopiteľne, po týchto slovách okamžite vzplanul diplomatický oheň v spomínanom Macedónsku.

    Portál Macedonia Online vo svojom článku na túto tému napr. uviedol, že Rohrabacherova povesť a morálny profil sú prinajmenšom diskutabilné.

    „Mnoho dekád je prominentným podporovateľom radikálneho hnutia MEK, ktoré udržiava priateľské vzťahy s CIA. Okrem toho je spojitosť v rámci albánskeho lobingu dobre zdokumentovaná a datuje sa minimálne do obdobia posledných 20 rokov,“ píše sa okrem iného v predmetnom článku.  

    Ako však píše portál World Affairs Journal, skúsený americký člen Zahraničného výboru Snemovne reprezentantov nie je prvým politikom, ktorý sa o Macedónsku vyjadril v  podobnom duchu.

    „V roku 2015 povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, že Macedónsko by malo byť rozdelené, pričom západ krajiny by pripadol Albánsku, východ by si vzalo Bulharsko,“ zmieňuje v samom závere svojho článku spomínaný World Affairs Journal. 

    - Reklama -