Škandál Počiatka s Kaliňákom. Platili výpalné mafii? Člen takáčovcov prehovoril

    0
    Ján Počiatek a Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Člen mafiánskej skupiny takáčovci Jozef Walzer totiž prehovoril o praktikách, ktoré boli v 90-tych rokoch u nás na dennom poriadku. Išlo o tzv. výpalné, ktoré si mafiáni chodili do vytypovaných podnikov vyberať od majiteľov. Výmenou za to, im bola ochrana pred konkurenčnými skupinami hrubokrkých. Práve Walzer sa rozhodol spolupracovať s políciou a proti bývalým kumpánom vypovedá jedna radosť. Zaujímavosťou je najmä pasáž z uznesenia Najvyššieho súdu SR. 

    V ňom sa píše doslovne o vyberaní výpalného v podnikoch Počiatka a Kaliňáka. Tí mali sieť reštaurácií Steam & Coffee, ktorých bolo kedysi v hlavnom meste niekoľko. Zo spisu má byť jasné, že v ich podnikoch sa výpalné vyberalo tiež, tak ako to bolo v mafiánskych rokoch bežnou praxou po celom Slovensku. “Obvinený Richard Benčič sa mal podľa prokurátora spoločne s obvineným Henrichom Scücsom zaoberať vyberaním výpalného z podnikov Steam & Coffee a Harley v Bratislave, pričom táto činnosť nebola časovo ohraničená,” napísal v dnešnom vydaní Nový Čas.

    Známu sieť podnikov, prevádzkuje firma v ktorej figuruje práve Kaliňák s Počiatkom. Minister vnútra sa však obvineniam o platení výpalného bráni. “Nikdy sme s takouto vecou neboli konfrontovaní. A neviem o tom, že by ktokoľvek z mojich spolupracovníkov bol s tým konfrontovaný,” povedal pre denník minister vnútra. 

    Čo je pravdy na slovách člena mafiánskej skupiny, ktorú zadržali tento rok v máji, je otázne. Predsalen ide o muža, ktorý začal spolupracovať s políciou, aby dostal miernejší trest a zradil tak aj svojich exparťákov. Ako prvá priniesla informácie o výpalnom v podnikoch dvoch vplyvných smerákov na svojom blogu novinárka Júlia Mikolášiková.

    - Reklama -