Situácia vo Francúzsku sa nezlepšuje. Štrajky kvôli zákonníku práce pokračujú. Premiér hovorí o vydieraní

    0
    Francúzsky expremiér Manuel Valls (Autor: SITA)

    Jednu z takýchto blokád, na vstupe do rafinérie a skladov pohonných hmôt vo Fos-sur-Mer, dnes skoro ráno polícia násilím odstránila. Došlo pri tom k fyzickými potýčkam medzi demonštrantmi a políciou, pri ktorých jeden príslušník utrpel zranenia. 

    V dôsledku tohto policajného zásahu zástupcovia CGT dnes na svojom stretnutí v Notre-Dame-de-Gravenchon v departemente Seine-Maritime schválili návrh na vyhlásenie štrajku vo všetkých ôsmich rafinériách vo Francúzsku. 

    Štrajk a blokáda rafinérií spôsobuje veľké problémy v zásobovaním pohonnými hmotami, ktoré trvajú už piaty deň a vláda je za to terčom veľmi ostrej kritiky. Tento stav môže výrazne ohroziť francúzsku ekonomiku aj v budúcnosti: spoločnosť Total dnes napríklad oznámila, že”vážne prehodnotí” svoje investičné plány vo Francúzsku a označila sa za rukojemníka v spore medzi odborármi a vládou. 

    Premiér Manuel Valls, ktorý je momentálne na návšteve v Jeruzaleme, dnes vyhlásil, že vláda v žiadnom prípade nestiahne svoj návrh reformy zákonníka práce. Vyzval CGT na zodpovedný prístup a fakt, že stovky čerpacích staníc vo Francúzsku sú v dôsledku odborárskeho štrajku bez pohonných hmôt, označil za vydieranie. 

    Avizoval tiež, že tak ako vo Fos-sur-Mer, budú odstránené aj blokády ďalších skladov a rafinérií v Bretónsku a Normandii a v krajoch Hauts-de-France a Auvergne. “Nie je možné, aby Francúzi zápasili s nedostatkom pohonných hmôt,” vyhlásil Valls v rozhovore pre rozhlasovú stanici Europe 1. 

    K situácii sa dnes vyjadril aj prezident Francois Hollande, ktorý odsúdil “blokádu (rafinérií a skladov) rozhodnutú menšinou” oponujúcou takýmto spôsobom zmenám v zákonníku práce. 

    Hollande uviedol, že nechce “ignorovať a zľahčovať to, čo sa deje”, nedomnieva sa ani, že “protest si nezaslúži istú formu rešpektu voči tým, ktorí majú legitímne požiadavky”, ale nenabáda ho to k tomu, aby “dnes akceptoval blokádu, ktorej základom je stratégia menšiny”. 

    Nathalie Kosciusková-Morizetová, poslankyňa pravicovej strany Republikáni (LR), dnes vo vysielaní televízie France 2 pripomenula, že okrem “práva na štrajk existuje aj právo na slobodu pohybu”. 

    Vyhlásila, že treba zrušiť blokádu rafinérií, ale dodala, že ešte predtým “treba zistiť, v čom je problém”. Uviedla, že je pobúrená tým, ako minister dopravy Alain Vidalies “už päť dní chodí z jedného televízneho štúdia do druhého” a všade tvrdí, že “žiadny problém nie je, pohonných hmôt nie je nedostatok”. 

    Predseda poslaneckého klubu vládnej Socialistickej strany (PS) v Národnom zhromaždení Bruno Le Roux tiež uznal právo na štrajk, ale upozornil, že “menšina, ktorá s niečím nesúhlasí, chce zablokovať všetko: diskusiu o texte (zákonníka práce), ekonomiku krajiny, pohyb svojich spoluobčanov”. 

    “Takto to v demokracii nechodí,” dodal. Uviedol, že Francúzi sa radi hlásia k svojmu právu demonštrovať, prejaviť svoj názor či nesúhlas, ale “právo na legitimizáciu násilia neexistuje”. 

    Kritizoval v tejto súvislosti výzvy odborových organizácií, vyzývajúcich svojich členov a sympatizantov na radikálny postup, a to aj počas fyzických potýčok s policajtmi. 

    - Reklama -