Šialené. Gajdoš sa zbláznil, tvrdí Galko. Toto predlžuje závislosť Slovenska od Ruska, naložil ministrovi obrany aj jeho štátny tajomník. Analytik hovorí o politickom vydieraní

    0
    Nadzvuková stíhačka slovenskej armády Mig-29 na archívnej snímke zo 7. novembra 2000 (Autor: TASR)
    Podľa štátneho tajomníka ministerstva obrany je „čo najskoršia výmena starých ruských Migov strategickým záujmom Slovenska“. Ondrejcsák (Most-Híd) sa tak vyjadril na sociálnej sieti, kde dodal, že odklad rozhodnutia o nahradení starých ruských stíhačiek inými, modernými strojmi, iba predlžuje závislosť Slovenska od Ruska. „Neviem sa s tým stotožniť ani ako odborník, ani ako verejne činná osoba,“ napísal o plánoch ministra obrany jeho vlastný tajomník. 
     
    Minister Gajdoš (SNS) čaká na schvaľovanie dlhodobého plánu rozvoja ozbrojených síl. O tom, aké stroje nahradia dosluhujúce ruské stíhačky typu Mig-29, mal rezort obrany pôvodne rozhodnúť do konca septembra, ale teraz chce minister Gajdoš prijať rozhodnutie až na budúci rok, po schválení plánu dlhodobého rozvoja ozbrojených síl. 
     
    Ondrejcsák však tvrdí, že odklad nákupu nových stíhačiek znamená predĺženie závislosti od Ruska a je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska. 

    Opozícia prikyvuje

    S názorom štátneho tajomníka za Most-Híd súhlasí aj opozičná SaS. „Je frustrujúce, že bývalý aktívny vojak a dnes minister obrany Gajdoš ani po dlhých rokoch nemá jasno v tom, že Migy majú byť nahradené stíhačkami západnej proveniencie, a nie donekonečna draho repasované ruským servisom. Je to chyba, za ktorou tušiť obhajobu ruských záujmov,“ konštatuje podpredseda liberálov Ľubomír Galko. 
     
    Ostrejšie slová uštedril podpredseda SaS ministrovi obrany na sociálnej sieti. „Minister Gajdoš sa zbláznil… Je úplne jedno, či by to boli americké F-16, alebo švédske Gripeny, ale je doslova šialené odkladať rozhodnutie o nadzvukovom letectve o rok, lebo potom ich už ani jedna strana nedokáže dodať a bude opäť potrebné predlžovať zmluvu s Rusmi na tie staré šroty. Peter Gajdoš tu doteraz šaškoval s kapitánskymi výložkami alebo trápnou komunikáciou pri zmiznutej debničke granátov. Ale toto, čo robí teraz, je oveľa vážnejšie, to je normálne sabotáž,“ píše Galko. 
    O iných modernizačných projektoch slovenských ozbrojených síl sme viac písali TU

    Ministerstvo sa bráni

    Ministerstvo sa v oficiálnom stanovisku „ohradzuje voči mediálnej kampani, ktorej cieľom je spochybniť rozhodnutie vedenia rezortu“. Gajdošovo ministerstvo sa ďalej bráni tým, že v prípade armády „pôjde o systémovú modernizáciu, nie o ad hoc nekoncepčné rozhodnutia, ako sme toho boli svedkami v minulosti“. 
     
    Rezort obrany však priznáva, že prioritou pri modernizácii nie je letectvo, ale pozemné vojsko. Ministerstvo sa vyjadrilo aj k nezhodám medzi Gajdošom (SNS) a Ondrejcsákom (Most-Híd). „Je nám ľúto, že mediálnu kampaň spustili práve vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva obrany za Most-Híd Róberta Ondrejcsáka a už tradične „overené a zaručené“ informácie „nezávislých“ bezpečnostných analytikov, ktorí bez akejkoľvek zodpovednosti hodnotia procesy modernizácie ozbrojených síl,“ píše sa v stanovisku ministerstva a dodáva, že ochrana vzdušného priestoru bude riadne zabezpečená. 
    Pripomeňme, že na modernizáciu pozemného vojska je do roku 2030 potrebných viac ako tri miliardy eur a na dokončenie modernizácie vzdušných síl a obmenu stíhacích lietadiel sú potrebné ďalšie viac ako 2,6 miliardy eur. 

    Názor analytika

    K téme sme oslovili analytika Jaroslava Naďa zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI). Naď pre Parlamentné listy uviedol, že podľa neho neexistuje odborný dôvod na to, aby ministerstvo takto konalo. 
     
    Odloženie rozhodnutia o nákupe modernejších strojov pre letectvo nemá podľa Naďa odborný, ale iba politický dôvod. „Ten dôvod je, že SNS, a tým teraz nemám na mysli ministra obrany, ale ľudí, ktorí sú predstaviteľmi tejto strany, nemajú záujem, aby sa Slovenská republika zbavila závislosti od ruskej techniky,“ uviedol analytik SSPI pre PL. 
     
    Naď sa vyjadril aj k tomu, ktoré stroje by podľa neho boli pre slovenské vzdušné sily výhodnejšie. „Osobne si myslím, že by bolo lepšie mať švédske Gripeny, pretože ich majú aj Česi a Maďari a bola by to teda dobrá regionálna spolupráca, ale keby to aj boli F-16, tak by nás to zbavilo ruskej techniky, ale o to SNS nemá záujem a môžeme iba špekulovať prečo,“ dodal. 
     
    Na otázku, či ide podľa neho o pomstu zo strany SNS za nedávne dianie vo vnútri koalície, Naď odpovedal jednoznačne. „Nemyslím si, že ide o pomstu, skôr si myslím, že ide o politické vydieranie a SNS bude chcieť túto záležitosť vyobchodovať v rámci koalície za niečo a môže to byť pokojne aj za nejaké ďalšie projekty, ktoré sú pripravované v rámci ozbrojených síl,“ uzavrel analytik Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslav Naď. 
     
    Na to, ako sa nakoniec skončí obstarávanie nových stíhačiek, si budeme musieť počkať. Všetko bude jasné až po schválení dlhodobého plánu rozvoja ozbrojených síl SR.
     
    - Reklama -