Šialená hyperinflácia vo Venezuele. Minimálna mzda bude 180 miliónov bolívarov

    0
    Venezuelský prezident Nicolas Maduro (Autor: SITA)

    Tieto opatrenia šokovali Venezuelčanov. Prezident tiež prikázal naviazať nový bolívar na kryptomenu petro a zvýšiť dane. Chce tak dostať Venezuelu, člena Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), z obrovských problémov.

    Nová mena sa bude nazývať suverénny bolívar a bude založená na kryptomene petro, aktuálne v hodnote približne 60 USD (52,67 eura). Jej kurz má byť 3600 suverénnych bolívarov za petro.

    Minimálna mzda sa zvýši z 3 miliónov na 180 miliónov “starých” bolívarov, povedal Maduro v prejave v štátnej televízii. Petro, ktorého kurz bude kolísať, sa použije na stanovenie cien tovarov.

    Naviazanie novej meny na petro predstavuje v skutočnosti devalváciou venezuelskej meny o 95 % vzhľadom na výsledky devízovej aukcie venezuelskej centrálnej banky v minulom týždni.

    Historická devalvácia prichádza v čase, keď sa Venezuela prepadá do vážnej ekonomickej depresie a zápasí s hyperinfláciou. Tempo rastu spotrebiteľských cien v krajine by malo podľa odhadu Medzinárodného menového fondu dosiahnu do konca tohto roka 1 milión percent.

    Henkel Garcia, riaditeľ poradenskej spoločnosti Econométrica v Caracase, sa domnieva, že oznámenia vyvolávajú viac otázok ako odpovedí a pravdepodobne spôsobia zmätok vo firmách a domácnostiach.

    Ekonómovia už varovali, že niektoré spoločnosti nebudú schopné zvládnuť obrovské zvýšenie mesačnej minimálnej mzdy z približne 0,5 USD na 30 USD. To pravdepodobne povedie k zvýšeniu nezamestnanosti a ďalšej masovej emigrácii do susedných štátov.

    Maduro v snahe odstrániť čierny trh v krajine vyhlásil, že centrálna banka zvýši frekvenciu týždenných devízových aukcií na tri a prípadne aj na päť.

    - Reklama -