Sexuálny škandál priamo u pápeža. V nemeckom katolíckom zbore zneužili vyše 230 chlapcov. Viedol ho brat emeritného pápeža Benedikta XVI.

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)

    Kňazi mali podľa obvinení zneužívať chlapcov v známom speváckom zbore, ktorý vystupuje v Katedrále svätého Petra v nemeckom Bavorsku, ale koncerty má v kostoloch po celom svete. O nových prípadoch informoval právnik Ulrich Weber, ktorého si nemecká katolícka cirkev najala, aby sa prípadmi zaoberal. Prvé obvinenie zo sexuálneho zneužívania zo strany katolíckych kňazov v speváckom zbore v Regensburgu sa objavilo ešte v roku 2010 a odvtedy sa hlásia stále nové obete.

    Nechutné praktiky

    Weber tvrdí, že podľa toho, čo tvrdia obete, dochádzalo v spomínanom speváckom zbore nielen k sexuálnemu obťažovaniu, ale aj k znásilneniam chlapcov kňazmi. Údajne bežné boli aj situácie, v ktorých museli obete zneužívania čeliť krutým fyzickým trestom. Odopieranie stravy bolo v chlapčenskom zbore v Regensburgu údajne bežnou praxou.

    Udalosti, z ktorých dnes obete sexuálneho zneužívania vinia kňazov, sa stali medzi rokmi 1953 až 1992. Za tento čas prešlo bránami speváckeho zboru vyše 2 100 chlapcov. Právnik Ulrich Weber tvrdí, že až tretina z nich sa za tie roky pravdepodobne stala obeťou sexuálneho zneužívania zo strany tamojších kňazov. Vlani začala nemecká katolícka cirkev obetiam vyplácať kompenzácie vo výške 2 500 eur na osobu.

    Na celom svete je momentálne približne 3 400 prípadov, v ktorých katolícki kňazi čelia obvineniam zo sexuálneho zneužívania neplnoletých. Na kompenzácie pre obete týchto činov minula katolícka cirkev na celom svete vlani viac ako 150 miliónov dolárov.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -