Severnou Kóreou nepohli ani blížiace sa americké lietadlové lode. Na veľkolepej vojenskej prehliadke ukázala novú zbraň

    0
    Ponorková balistická raketa počas vojenskej prehliadky na Námestí Kim Ir-sena v Pchjongjangu (Autor: TASR)

    Prehliadku v priamom prenose vysielala štátna televízia. Na jej záberoch bolo vidno množstvo armádnych vozidiel a tiež tisíce vojakov pochodujúcich po Kim Ir-senovom námestí. Sprevádzala ich pochodová hudba a obrovský potlesk z publika. Na prehliadke sa zúčastnil aj úradujúci severokórejský vodca a Kim Ir-senov vnuk Kim Čong-un. Líder KĽDR vystúpil z limuzíny v čiernom obleku s bielou košeľou a predtým než vstúpil na červený koberec, zasalutoval čestnej stráži.     

    KĽDR prehliadku na tzv. Deň Slnka pripomínajúci narodenie Kim Ir-sena využila na to, aby sa popýšila svojím bohatým vojenským arzenálom vrátane prototypu medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM). O tých odborníci tvrdia, že by jedného dňa mohli doletieť na kontinentálne územie USA.

    KĽDR na prehliadke po prvý raz predviedla tiež balistické rakety umiestnené na ponorkách (SLBM), priblížila agentúra Reuters. Medzi jej ďalším prezentovaným vojenským arzenálom sa objavili tanky, raketomety, delostrelecké zbrane či balistická raketa stredného doletu typu Musudan.

    - Reklama -