Severná Kórea vyšle na zimnú olympiádu delegáciu na vysokej úrovni

    0
    Oslavy v KĽDR (Autor: SITA)

    KĽDR podľa ministerstva navrhla, že na olympiádu vyšle aj skupinu fanúšikov, športovcov zastupujúcich Ľudový olympijský výbor, skupinu umelcov, tím novinárov a tím kórejského bojového športu taekwondo. Juhokórejská strana sa zasa vyslovila za to, aby obe krajiny pochodovali spoločne počas otváracieho a záverečného ceremoniálu olympiády.

    Juhokórejská delegácia prišla tiež s návrhom rozhovorov o humanitárnych otázkach. Konkrétne ide o rokovania predstaviteľov Červeného kríža z oboch krajín, na ktorých sa majú dohodnúť nové stretnutia kórejských rodín rozdelených vojnou z rokov 1950-53, uviedla agentúra Jonhap. Stretnutia by sa mohli uskutočniť vo februári, keď Kórejčania oslavujú lunárny Nový rok.

    Soul ďalej navrhol konanie rozhovorov o vojenských otázkach venovaných predchádzaniu náhodných konfliktov.

    “Okrem toho sme vyjadrili potrebu okamžite obnoviť dialóg o mierovom urovnaní, vrátane denuklearizácie, a na základe vzájomného rešpektu spolupracovať a zastaviť aktivity, ktoré by zvýšili napätie na Kórejskom polostrove,” cituje CNN juhokórejského ministra pre zjednotenie Čo Mjong-kjona, ktorý vedie päťčlennú delegáciu svojej krajiny.

    Spomínané návrhy padli dopoludnia počas prvej fázy rozhovorov, ktoré sa začali o 02.00 h SEČ. Stretnutie bude pokračovať po prestávke popoludní miestneho času.

    Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey sa stretli zoči-voči prvýkrát od decembra 2015. Rozhovory sa konajú v tzv. Dome mieru, ktorý sa nachádza na juhokórejskej strane demarkačnej línie. 

    Rozhovory sú výsledkom nečakanej ponuky na obnovenie dialógu, ktorú vo svojom novoročnom príhovore vyslovil severokórejský vodca Kim Čong-un.

    Objavili sa však názory, že týmto spôsobom sa chce pokúsiť vraziť klin medzi Soul a Washington, aby oslabil medzinárodný tlak a sankcie, ktoré boli sprísnené po šiestej jadrovej skúške KĽDR a sérii testov medzikontinentálnych balistických rakiet.

    Okrem toho, Južná a Severná Kórea sa dohodli na obnovení vojenskej priamej linky. Informovala o tom agentúra Jonhap.

    - Reklama -