Severná Kórea odpálila ďalšiu raketu ponad Japonsko

    0
    Ponorková balistická raketa počas vojenskej prehliadky na Námestí Kim Ir-sena v Pchjongjangu (Autor: TASR)

    Išlo o prvý severokórejský raketový test od uvalenia nových sankcií na KĽDR, ktoré v pondelok schválila Bezpečnostná rada OSN v reakcii na nedávnu jadrovú skúšku Pchjongjangu. 

    Severná Kórea vystrelila zo Sunanu neďaleko Pchjongjangu neidentifikovanú strelu…, ktorá preletela ponad Japonsko do severnej časti Tichého oceánu,” uvádza sa vo vyhlásení zboru náčelníkov štábov juhokórejskej armády. 

    Podľa citovaného vyhlásenia severokórejská raketa dosiahla približnú výšku 770 kilometrov a preletela zhruba 3700 kilometrov. 

    Strelu odpálili z oblasti Sunanu, v ktorej sa nachádza pchjongjanské medzinárodné letisko. Z rovnakej lokality KĽDR už na konci augusta vystrelila balistickú raketu stredného doletu typu Hwasong-12, ktorá taktiež preletela ponad severné Japonsko. 

    Juhokórejský prezident Mun Če-in v reakcii na najnovšie odpálenie severokórejskej rakety okamžite zvolal zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady. Juhokórejské sily zase v Japonskom mori vykonali raketové manévre s ostrou streľbou.

    Japonská verejnoprávna televízia s odvolaním sa na zdroj z tamojšej vlády informovala, že raketa bol vystrelená dnes o 6.57 h miestneho času (vo štvrtok o 23.57 h SELČ). Preletela ponad severojaponský ostrov Hokkaidó a dopadla do vôd Tichého oceánu, približne 2000 kilometrov východne od japonského mysu Erimo.

    - Reklama -