Severná Kórea má veľké plány do budúcnosti a chce sa dostať aj na Mesiac

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    Podľa riaditeľa severokórejskej vesmírnej agentúry Hyon Kwang Ila ich nezastavia ani medzinárodné sankcie. „Aj keď sa USA a ich spojenci snažia zablokovať náš vesmírny program, naši vedci vesmír dobyjú a vztýčia našu vlajku aj na Mesiaci,“ vyhlásil riaditeľ. Hyon tiež vyhlásil, že vodca KĽDR päťročný plán nastavil tak, že prvá fáza by pozostávala z podrobnejšieho pozorovania Zeme z družice, a miestne univerzity už rozširujú programy raketových centier.

    „Plánujeme rozvíjať pozorovanie Zeme a vyriešiť komunikačné problémy tým, že vyvinieme geostacionárne satelity,“ dodal podľa AP Hyon, podľa ktorého sa tým postavia základy pre plánovanú cestu na Mesiac.

    KĽDR, ktorá svoj najnovší satelit Kwangmyongsong 4 vyslala na obežnú dráhu 7. februára, si týmto krokom vyslúžila nové sankcie. Porušila tým totiž medzinárodné dohody, podľa ktorých OSN zakázalo vysielať rakety, ktoré môžu mať vojenskú funkciu. Podľa Hyona sú tieto sankcie smiešne a Severnú Kóreu to vo vypúšťaní ďalších satelitov nezastaví.  

    - Reklama -