Severná Kórea? Američania musia byť trpezliví. Treba počkať, kým režim sám skolabuje, myslí si komentátor

    0
    Oslavy v KĽDR (Autor: SITA)

    Hoci by možno aj chcel, nemôže Trump v prípade KĽDR použiť rovnaký postup ako pri Sýrii a vojensky sa angažovať. Ako tvrdí vo svojom komentári Marián Repa z denníka Pravda, len hrubá sila v tomto prípade nestačí.

    Dôvodom sú totiž záujmy top hráča v regióne, a teda Číny. Severokórejský sused pre Číňanov slúži ako nárazníková zóna.

    „Ak by komunistický režim v Pchjongjangu padol a došlo by k zjednoteniu s Južnou Kóreou, v oblasti by sa značne posilnila pozícia Soulu a s tým by mal Peking veľký problém. Preto Číne súčasný stav vyhovuje,“ objasňuje autor.

    Aj preto musia mať Američania trpezlivosť a Kim Čong-unovi môžu zatiaľ iba hroziť, otvorene však do boja s komunistickou krajinou nepôjdu.

    Autor tiež pripomína, že USA by sa hodil akýsi novodobý Henry Kissinger, ktorý by vyjednal výhodnú dohodu ako s čínskou stranou, tak aj, aspoň čiastočne, so Severokórejcami. Momentálne však môžu ´Amíci´ maximálne tak napínať svaly, no predovšetkým čakať.

    „Treba zachovať chladnú hlavu. Jednak severokórejské rakety s jadrovými náložami do USA nedoletia, a tak treba len trpezlivo počkať, až režim sám skolabuje. A ako vieme z vlastnej skúsenosti, raz sa to stane,“ nepochybuje Repa.

    - Reklama -