Sestrám a učiteľom štrajk nepomohol. Takéto sú výsledky protestov…

    0
    Živá reťaz učiteľov. (Autor: zdroj: pk)

    Problémom oboch akcií bolo zlé načasovanie, nejednotný postup a roztrieštenosť odborárov a iniciatív. „Či sa dajú výsledky protestov považovať za úspešné, závisí od toho, z ktorého uhla sa na ne pozeráme. Čo sa týka naplnenia požiadaviek, úspešní neboli. Ak však bolo cieľom vyvolať pozornosť verejnosti, tak to sa podarilo,“ tvrdí sociologička Zuzana Kusá.

    Ako pripomína Pravda, protest učiteľov pripravila neformálna iniciatíva, ktorá takto chcela vybojovať zvýšenie platov učiteľov o 140 eur od 1. januára 2016, 400 miliónov chcela navyše do vybavenia škôl. Do prvého dňa štrajku sa zapojilo len 2,7 percenta škôl, čo predstavovalo 179 zatvorených základných a stredných škôl. Ich počet postupne klesal a neobmedzený štrajk sa v polovici februára prerušil. Po základných a stredných školách štafetu prebrali vysoké, lepšie povedané iba niektoré fakulty vysokých škôl. Školské odbory zareagovali tak, že spolu so zástupcami vysokých, stredných škôl, odborných aj štátnych gymnázií vypracovali deklaráciu, ktorá obsahuje požiadavku nárastu platov na dlhé roky dopredu.

    Kým zástupcovia učiteľov ukončili protest memorandom, sestry nedostali takmer nič. Dali hromadné výpovede, začali ich však sťahovať späť. Do práce od februára nenastúpilo viac ako 500 sestier, v Prešove sa asi stovka pred týmto termínom hodila na maródku. „Keďže minister s nimi odmietol vyjednávať, komora aj odbory štrajk 8. februára ukončili. Teraz majú niektoré sestry problém vrátiť sa do práce, keďže na niektoré miesta nastúpili nové posily,“ píše Pravda.

    - Reklama -