Sesternica smeráka zarába milióny na biznise s nemocnicami. Jej muž je náčelníkom polície

    0
    Richard Raši (Autor: SITA)

    Sesternica bývalého ministra zdravotníctva a košického primátora Richarda Rašiho Janka Palčiková zarába na odvoze a likvidácii odpadu z viacerých štátnych nemocníc a inštitúcií. Ako informuje denník SME, jej firma AGB ekoservis uzavrela zmluvy za posledných šesť rokov v sume presahujúcej milión eur. Zmluvy boli uzatvorené s jedenástimi nemocnicami a štátnymi inštitúciami.

    Medzi najväčšiu zákazku patrila zmluva s Univerzitnou nemocnicou v Bratislave. Jej celková suma presiahla 976-tisíc eur. Všetky nemocnice však tvrdia, že spoločnosť AGB ekoservis získala zákazky cez štandardné verejné obstarávanie. „Patria k nim univerzitné nemocnice v dvoch najväčších mestách, detské fakultné nemocnice, špecializované ústavy, ako aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či Národná transfúzna služba,“ píše denník.

    Smerácky poslanec Raši odmieta, že by prichádzalo ku zvýhodňovaniu jeho sesternice. „Nikdy som v prospech jej firmy neloboval a lobovať nebudem. Každý z nás má svoj osobný i pracovný život a nemáme ich nijako prepojené,“ tvrdí primátor Košíc Raši.

    Napriek tomu je manžel spomínanej podnikateľky Ján Palčík už päť rokov povereným náčelníkom košickej metskej polície a firma AGB ekoservis zarába aj v samotných Košiciach. Poukázali na to dvaja nezávislí mestskí poslanci Jaroslav Poláček a Marcel Gibóda. AGB ekoservis je podľa nich sprostredkovateľskou firmou pre spoločnosť Kosit, v ktorej má mesto spoluúčasť, pričom ovláda košickú spaľovňu.

    Ak chcete v spaľovni spáliť odpad a obrátite sa priamo na Kosit, tak za spálenie tony zaplatíte 72 eur. V prípade, že odpad pôjde cez AGB ekoservis, zaplatíte iba 51 až 55 eur, pričom cez túto firmu sa dá ísť iba na odporúčanie. Rašiho sesternica tak môže podľa poslancov zarobiť na jednej tone províziu 21 až 25 eur.

    - Reklama -