Šéf maďarskej diplomacie je pohoršený, že USA chcú financovať vidiecke médiá

    0
    Péter Szijjártó (Autor: TASR)

    Podľa komerčnej televízie RTL bola pred týždňom zverejnená informácia, že vláda Donalda Trumpa podporí sumou 190 miliónov forintov (približne 610.000 eur) uvedené médiá. Maďarský rezort diplomacie preto predvolal charge d'affaires Davida Kostelancika.

    “Je zarážajúce a mimoriadne neobvyklé, ak demokratická krajina začne z vlastných rozpočtových zdrojov financovať médiá v inej demokratickej krajine,” konštatoval  podľa spravodajského servera Hvg.hu. 

    Maďarská vláda podľa slov ministra očakáva od americkej diplomacie odpovede na otázky, v ktorých ďalších spojeneckých krajinách Spojené štáty poskytujú takúto podporu médiám, prípadne v ktorej washingtonskej kancelárii dokážu zhodnotiť vyváženosť informovania župných médií, ktoré by sa o grant uchádzali?

    “Odmietame politiku zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín. My to nerobíme a od svojich spojencov očakávame, že to nebudú robiť ani oni,” zdôraznil šéf maďarskej diplomacie.

    Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že finančnú podporu uchádzačom vyplatí až po parlamentných voľbách v máji.

    - Reklama -