Šéf maďarskej diplomacie: Hrozí migračná vlna, ktorá môže zasiahnuť aj Európu. Neuveríte odkiaľ

    0
    Péter Szijjártó (Autor: TASR)

    “Bezpečnostným záujmom Európy a v rámci nej aj Maďarska je to, aby v Mjanmarsku nevznikla státisícová migračná vlna. Maďarsko preto podporuje snahy Mjanmarska zvládnuť vzniknutú situáciu,” zdôraznil šéf maďarskej diplomacie.

    Maďarsko podľa jeho slov podporuje tento ázijský štát v reformách potrebných na vybudovanie demokratického inštitucionálneho systému a v stabilizovaní ekonomiky, aby politické a hospodárske príčiny migrácie zanikli.

    Od konca augusta ušlo pred násilnosťami do susedného Bangladéša takmer 620.000 mjanmarských Rohingov. Mjanmarská armáda všetky obvinenia z útokov voči Rohingom a z ich vyháňania odmieta a tvrdí, že bojuje len proti teroristom. Podľa svetových lídrov je nevyhnutné zastaviť násilie a Mjanmarsko by malo umožniť utečencom, aby sa bezpečne vrátili domov.

    Szijjártó, ktorého prijal prezident Tchin Ťjo a rokoval aj s viacerými ministrami mjanmarskej vlády, spresnil, že Maďarsko ponúklo Mjanmarsku výhodné pôžičky, aby sa tam mohli uskutočniť investície v oblastiach vodného hospodárstva a poľnohospodárstva.

    “Maďarsko podporí túto krajinu v medzinárodných organizáciách. Poskytli sme štipendium pre štúdium na maďarských univerzitách 30 mjanmarským študentom. V Mjanmarsku sa objavili maďarské podniky napomáhajúce prechodu na digitálnu ekonomiku, ktorá prispeje k zlepšeniu konkurencieschopnosti hospodárstva,” povedal maďarský minister zahraničných vecí, ktorý sa zúčastnil predtým na dvojdňovom 13. zasadnutí ministrov zahraničných vecí medzinárodného fóra Ázijsko-európske stretnutie (ASEM).

    - Reklama -