Šéf holandskej diplomacie sa zamotal do vyhlásení o Putinovom “Veľkom Rusku”

    0
    V centre holandskej metropoly - Amsterdamu (Autor: mr)

    Zijlstra pôvodne tvrdil, že počul, ako ruský prezident hovoril o expanzívnych ambíciách Ruska, k čomu malo dôjsť počas stretnutia s podnikateľmi v Putinovom letnom sídle v roku 2006. V tej dobe Halbe Zijlstra pracoval pre holandskú ropnú spoločnosť Shell.

    Vo víkendovom rozhovore pre denník Volkskrant Zijlstra pripustil, že sa na uvedenom stretnutí s Putinom osobne nezúčastnil. Údajné vyjadrenie ruského prezidenta však podľa neho počula iná osoba, ktorej totožnosť sa holandský minister rozhodol zatajiť. Pre túto osobu a spoločnosť, ktorú zastupovala, by to totiž – ako uvádza – mohlo mať vážne dôsledky.

    V pôvodnej verzii, s ktorou prišiel v roku 2014, Zijlstra tvrdil, že počas pobytu v prezidentskej dači osobne počul Putina definovať pojem “Veľké Rusko”. To malo podľa údajného Putinovho vyjadrenia zahŕňať okrem samotného Ruska aj Bielorusko, Ukrajinu a pobaltské štáty. Putin vraj svoje vyjadrenie uzavrel tvrdením, že by “bolo dobré”, keby Veľké Rusko zahŕňalo aj Kazachstan. 

    Pochybnosti o pravdivosti Zijlstrovho tvrdenia nastali potom, ako bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Shell Jeroen van der Veer uviedol, že súčasný šéf holandskej diplomacie nebol na uvedenom stretnutí s Putinom vôbec prítomný. Zijlstra to napokon priznal, avšak tvrdí, že podstata ním tlmočenej udalosti je napriek tomu pravdivá.

    DutchNews.nl upozornil, že pre Zijlstru táto aféra prichádza v citlivom momente, lebo minister zahraničných vecí v utorok cestuje do Moskvy na svoje prvé oficiálne stretnutie so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom.

    Premiér Mark Rutte na adresu vyjadrení svojho straníckeho kolegu z PVV a podľa DutchNews.nl uviedol, že jeho vyhlásenia boli “nerozumné”, nebude však kvôli nim požadovať Zijlstrovu rezignáciu. 

    - Reklama -