Šéf finančného výboru sa vyjadril k rozpočtu. Potom však pripustil niečo, za čo ho asi príliš nepochvália

    0
    Ladislav Kamenický (Autor: TASR)

    “Blíži sa k vyrovnanému deficitu, považujem ho za maximálne realistický,” vyzdvihol koaličný poslanec v dnešných Sobotných dialógoch RTVS. Pripomenul, že aj Európska komisia (EK) ho zhodnotila ako jeden z piatich najlepších rozpočtov v eurozóne.

    “Bol takto hodnotený, ale vidíme, že sa posúva vyrovnaný rozpočet znova dopredu. Výsledky nebudeme poznať v tomto volebnom období, nebude sa dať skontrolovať, či to vláda dosiahla,” oponoval mu v diskusii opozičný poslanec a podpredseda finančného výboru Eugen Jurzyca (SaS). Kým dávnejší plán hovoril o vyrovnanom hospodárení štátu už v roku 2017, v súčasnosti je tento cieľ stanovený na rok 2019.

    Kamenický však pripomenul, že Slovensko nikdy vo svojej histórii nemalo vyrovnaný rozpočet a jeho dosiahnutie nemá byť pretekom. “Rozpočet má vždy dva základné ciele, na jednej strane dlhodobú udržateľnosť verejných financií, na druhej strane aj napĺňanie vládnych priorít,” argumentoval. Podľa vlastných slov je zástancom vyrovnaného rozpočtu a nastavený cieľový rok 2019 označil za realistický.

    Podľa Jurzycu sa v dobrých ekonomických časoch vždy hovorí, že čísla nie sú až také dôležité. Keď však príde kríza, je napríklad číslo dlhu úplne osudové. “Nevieme, kedy príde, ale vieme, že krízy sa opakujú a nejaká príde. Najlepšie je byť pripravený na akúkoľvek krízu nízkym dlhom,” zdôraznil. Pri rekordných nárastoch príjmov štátu za ostatné roky sa preto podľa neho malo oveľa výraznejšie konsolidovať a znižovať dlh.

    Okrem toho, že vláda míňa viac ako vyberie je dôležité aj to, že časť peňazí sa míňa neefektívne a zle, myslí si opozičný poslanec. “Nepochybne vidíme každú chvíľu, že sa peniaze dajú na projekt, ktorý nie je efektívny. Napríklad hnedé uhlie, predražené diaľnice,” upozornil.

    Kamenický pripustil, že štát by mohol míňať efektívnejšie ako v súčasnosti. Zároveň však pripomenul, že súčasná vláda je prvá, ktorá do rozpočtu zapracovala projekt Hodnota za peniaze, ktorého cieľom je práve zefektívnenie využitia verejných financií.

    “Som plne za to, aby sme za určitý balík peňazí dostali maximálny objem služieb pre občanov. Je veľmi dôležité, aby sa zanalyzovalo, na čo sa koľko míňa, kde sa peniaze míňajú neefektívne a nasmerovať peniaze tam, kde je Hodnota za peniaze najväčšia,” dodal.

    - Reklama -