Šéf americkej diplomacie pred stretnutím s Lavrovom chrlí síru: Rusko vyzbrojuje, bojuje a anektuje, USA to nebudú akceptovať

    0
    Rex Tillerson (Autor: TASR)

    Tillerson vo svojom úvodnom prejave na dvojdňovom zasadnutí 24. Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) poukázal na to, že Moskva zasahuje do záležitostí susedných krajín. Uviedol, že Rusko „vyzbrojuje, vedie, cvičí a bojuje po boku protivládnych síl“ na Ukrajine.

    USA podľa Tillersona „nikdy neakceptujú ruskú okupáciu a pokus o anexiu“ Krymu. Minister uviedol, že sankcie budú platiť, kým Rusko neodovzdá späť kontrolu nad polostrovom Ukrajine. Dodal, že Spojené štáty sa pridajú k Európe pri zachovávaní ďalších sankcií, kým Rusko nestiahne svoje vojenské sily z donbaského regiónu na východe Ukrajiny.

    Agentúra AP pripomína, že Tillerson sa ešte vo štvrtok stretne vo Viedni s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Ten obvinil Severoatlantickú alianciu, že ,podkopáva' bezpečnosť v Európe. Spomínal pritom „narastanie potenciálu NATO na jeho východnom krídle, bezohľadné rozširovanie aliancie (a) rozmiestnenie protiraketového systému v Európe“.

    Cieľom ministerskej rady, ktorá sa koná na pozvanie úradujúceho predsedu organizácie, rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, je zhodnotiť aktivity organizácie za uplynulý rok a posilniť dialóg o bezpečnostných témach v regióne OBSE. Generálny tajomník OBSE Thomas Greminger na úvod uviedol, že medzi členmi organizácie je nutné opätovne vybudovať ovzdušie dôvery.

    - Reklama -