Šéf americkej diplomacie pohrozil Iránu najtvrdšími sankciami v dejinách

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    Pompeo vo svojom prvom verejnom vystúpení vo funkcii ministra zahraničných vecí USA obhajoval rozhodnutie Spojených štátov odstúpiť od jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností. Zároveň vyzval Irán, aby stiahol svoje jednotky zo Sýrie a prestal finančne a materiálne podporovať hnutia Hamas a Hizballáh.

    Administratíva bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu “stavila” na to, že Irán prestane páchať darebáctva a bude sa riadiť globálnymi normami, čo sa nestalo, povedal Pompeo v pondelok na pôde konzervatívneho inštitútu Heritage Foundation vo Washingtone. 

    Trump sa od dohody s Iránom rozhodol odstúpiť, pretože táto dohoda nezaručuje Američanom bezpečie pred rizikami, ktoré predstavuje Irán. V dôsledku “fatálnych nedostatkov je táto dohoda hrozbou pre celý svet”, povedal Pompeo. 

    Prezident USA Donald Trump 8. mája oznámil, že jeho krajina odstupuje od jadrovej dohody s Iránom. Americké ministerstvo financií následne uviedlo, že Washington obnoví široký rad sankcií voči Iránu vrátane opatrení zameraných proti jeho ropnému sektoru a transakciám s jeho centrálnou bankou.

    K dohode o jadrovom programe dospeli Irán a šesť veľmocí – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA – 14. júla 2015. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

    - Reklama -