Šéf Vojenského výboru NATO: Cieľom Aliancie je, aby nedošlo k vojne s Ruskom

    0
    Predseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel (Autor: Hans Štembera)

    „Odovzdám svoju funkciu svojmu nástupcovi na konci júna. Potom ma čakajú ešte tri mesiace v uniforme a v októbri sa dostanem do dôchodkového veku,“ prezradil generál Pavel pred kamerami. „Láka vás politika?“ spýtal sa Pavla moderátor. „Politika ma neláka,“ odvetil Pavel jasne.

    Vyjadril sa aj k otázke, či zvolenie Brita do najvýznamnejšej vojenskej funkcie nemohol ovplyvniť odchod Británie z EÚ. Pripomenul divákom, že NATO a EÚ sú do značnej miery oddelené a vo voľbe britská politika v EÚ nezohrala žiadnu rolu.

    Reč bola aj o vzťahoch Aliancie s Ruskom. „Veľa sa hovorí o tom, že sme s Ruskom v novej studenej vojne. Ja by som to tak necharakterizoval, aj keď sa nechcem správať ako politik,“ zaznelo z úst generála Pavla. „Skôr to vidím ako strategické súperenie a nie je nejaký zásadný rozdiel medzi Alianciou a medzi Ruskom v celkovom prístupe. Ale rozdiel je v jednotlivých detailoch a v uplatňovaní sa,“ varoval Pavel.

    Rusko sa vracia na medzinárodnú scénu ako významný medzinárodný hráč a táto snaha je pochopiteľná, ale má to háčik. Rusko počas svojho návratu na medzinárodnú scénu nerešpektuje dohody uzavreté po skončení sa druhej svetovej vojny, ktoré sú súčasťou dnešných globálnych pomerov.

    Jednoznačným cieľom NATO je, aby toto strategické súperenie neprešlo do nejakého otvoreného konfliktu. Bolo by preto dobré, aby sa obe strany správali pokiaľ možno čo najpredvídateľnejšie.

    V druhej polovici rozhovoru sa Pavel vyjadril k situácii v Afganistane. NATO na túto krajinu rozhodne nezabudlo, len zmenilo charakter dnes najrozsiahlejšej misie Aliancie z čisto vojenskej na výcvikovú. Aliancia skrátka dospela k záveru, že situáciu v Afganistane musia vyriešiť vojenské sily na mieste. Cieľom NATO vraj nie je totálne zničiť všetky ozbrojené sily, ktoré sú proti centrálnej vláde v Kábule. Namiesto toho chce ozbrojencov presvedčiť, že ozbrojený boj proti centrálnej vláde v Kábule nemá zmysel a „že aj pre nich bude oveľa rozumnejšie sadnúť si k rokovaciemu stolu a dohodnúť sa na usporiadaní, ktoré príde po tomto konflikte“, zaznelo z úst hosťa.

    Po Afganistane sa Pavel venoval ešte situácii v Turecku a boju proti Islamskému štátu. Český generál zdôraznil: „Ja sa nechcem púšťať do politického hodnotenia, to mi napokon ani neprislúcha.“

    Pokiaľ ide o vojenskú situáciu, dnešné politické zmeny v Turecku vraj neohrozujú fungovanie NATO. Aliancia však pozorne sleduje, čo sa v Turecku deje, pretože ide o kľúčovú krajinu v regióne. Avšak Pavel nezabudol znova zopakovať, že Aliancia nezasahovala a nebude zasahovať do vnútorných politických pomerov v jednotlivých členských krajinách.

    Než sa rozlúčil, venoval pozornosť boju Aliancie proti tzv. Islamskému štátu. Aliancii sa vraj darí koordinovať výcvikové akcie síl bojujúcich proti Daešu. „Aliancia poskytuje podporu prostredníctvom prehľadu za pomoci lietadla AWACS,“ uviedol príklad Pavel. NATO inak hrá dôležitú rolu vo výcviku irackej armády.

    Celú reláciu si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -