Šéf Ústavného súdu poslancom: Rešpektujem ich nezávislý mandát, ale o tomto musia vedieť

    0
    Ivan Fiačan (Autor: TASR)

    Fiačan upozornil na to, že k dnešnému dňu je na ÚS nevybavených takmer 1400 podaní, z nich 30 prípadov je podľa jeho slov príslušných na rozhodovanie plénu ÚS.

    Plénum nemôže objektívne prijímať žiadne rozhodnutia

    Dodal, že nepriradených spisov je na ÚS takmer 1000, teda nemajú prideleného sudcu spravodajcu. Fiačan tiež poukázal na narušenie práva navrhovateľov na prístup k ÚS a na prerokovanie veci pred ÚS v primeranej lehote.

    Fiačan podľa svojich slov rešpektuje nezávislý mandát poslancov a nechce doň zasahovať, myslí si však, že pre ich rozhodovanie je dôležité poznať aktuálnu situáciu na ÚS.

    “ÚS má v súčasnosti len sedem z trinástich sudcov, plne funkčné sú len dva senáty ústavného súdu. Plénum v sedemčlennom zložení nemôže objektívne prijímať žiadne rozhodnutia,” povedal Fiačan.

    Ostávajú štyria kandidáti

    Poslanci majú kandidátov na sudcov ÚS SR voliť na aktuálnej septembrovej schôdzi, vyberať budú zo 16 uchádzačov. Pôjde už o piatu voľbu. Snemovni sa stále nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov.

    Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

    Zákonodarcovia v doterajších voľbách zvolili 14 kandidátov. Zvoliť tak majú ešte štyroch. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov.

    Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

    - Reklama -