Šéf Pentagónu varoval Pchjongjang pred masívnou vojenskou reakciou USA

    0
    James Mattis (Autor: TASR)

    Akákoľvek americká vojenská reakcia voči Pchjongjangu by podľa Mattisa bola “efektívna a zároveň zdrvujúca”, informovala agentúra AP.

    Washington podľa Mattisa nemá žiadne záujem na “totálnom zničení” KĽDR, má však v tomto smere k dispozícii “mnoho možností”. Vyzval preto severokórejského vodcu Kim Čong-una, aby neporušoval platné rezolúcie OSN. 

    “Máme mnoho vojenských možností a prezident si želal byť informovaný o každej z nich,” vyhlásil šéf Pentagónu vyhlásil po skončení stretnutia prezidenta USA Donalda Trumpa s jeho poradcami pre národnú bezpečnosť, ktoré sa konalo v Bielom dome. Ubezpečil, že USA sú skalopevne odhodlané brániť Južnú Kóreu a Japonsko, ako aj svoje vlastné územie. 

    “Na akúkoľvek hrozbu voči Spojeným štátom alebo ich územiu vrátane Guamu, alebo voči našim spojencom budeme reagovať masívnou vojenskou odpoveďou, ktorá bude efektívna a zároveň zdrvujúca,” povedal Mattis po boku predsedu zboru náčelníkov štábov americkej armády, generála Joea Dunforda. 

    Reagoval tak na najnovšiu, v poradí šiestu a doposiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku, ktorú včera uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Pchjongjang tvrdí, že sa mu podarilo úspešne otestovať vodíkovú bombu, ktorá by mohla byť použitá ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Takáto zbraň by mohla mať potenciálne omnoho ničivejšie následky ako atómová bomba.

     

    - Reklama -