Šéf Európskej komisie ide do Ruska na Putinovu konferenciu. V Bruseli počuť krik

    0
    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Autor: SITA)

    Juncker je prvý predstaviteľ európskej inštitúcie, ktorý sa vydá do Ruska od zavedenia sankcií v marci 2014, ktoré boli na krajinu uvalené za inváziu do Ukrajiny a anexiu Krymu.

    Podľa litovského ministra zahraničia Linasa Linkevičiusa však samotná schôdzka ešte nič neznamená a nepovedie k žiadnemu utuženiu vzťahov medzi EÚ a Ruskom. Kremeľ tak podľa jeho slov len vyvoláva dojem, že je všetko v úplnom poriadku.

    Juncker by sa mal zúčastniť na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade, ktoré sa bude konať od 16. do 18. júla. Údajne sa tým snaží docieliť rozšírenie obzorov EÚ ohľadom súčasných vzťahov medzi Ruskom a EÚ. Či má v pláne stretnúť sa s prezidentom Putinom za zatvorenými dverami, však Junckerov hovorca nepotvrdil, naznačil však, že je vzhľadom na situáciu nepravdepodobné, že by sa nestretli.

    Niektorí Junckerovi kolegovia mu údajne odporúčali, aby cestu zrušil vzhľadom na to, že sankcie sú veľmi citlivou záležitosťou a v júli by navyše malo dôjsť k ich predĺženiu napriek tvrdeniu niektorých členských krajín, že pri nich tratia v poľnohospodárskom a priemyselnom sektore.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Juncker však nie je jediným európskym politikom, ktorý sa na fórum vydá. Príde aj maďarský minister zahraničia a grécky minister cestovného ruchu. Na zozname pozvaných je tiež bývalý francúzsky minister zahraničia Hubert Védrine.

    Aj keď pre európskych politikov nie je výlet za Vladimirom Putinom žiadne tabu – v Rusku ho nedávno navštívila aj Angela Merkelová –, niektorí kritici Junckerovej cesty vidia problém v tom, že už len svojou účasťou posilňuje ruský vplyv vo svete a legitimizuje Vladimira Putina ako štátnika.

    Podľa súčasných vyjadrení aj napriek Junckerovej ceste do Petrohradu nedôjde k žiadnemu obmedzeniu sankcií. Hovorca Európskej komisie uviedol, že nie je žiadny rozpor medzi účasťou na fóre a predĺžením sankcií, Federica Mogheriniová však nedávno uviedla, že by v druhej polovici roku 2016 malo dôjsť k veľkej revízii Minských dohôd, z ktorých sankcie vychádzajú.

    - Reklama -