Sedem slovenských obcí si dnes volí starostov alebo poslancov. Prečítajte si, prečo v Ondavke voľby nebudú

    0
    volebná komisia (Autor: SITA)

    V Ondavke mali voliť starostu i poslancov. Nové voľby, v ktorých si obyvatelia obcí zvolia svojho starostu alebo aj poslancov obecného zastupiteľstva vyhlásil ešte 17. júna predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Obyvatelia piatich obcí by si dnes mali zvoliť starostu a v dvoch obciach doplnia svoj poslanecký zbor.

    Voľby sa dnes konajú v štyroch obciach Prešovského kraja. V obciach Brežany a Žipov v okrese Prešov a tiež v obci Roztoky v okrese Svidník volia starostu. Poslancov do obecného zastupiteľstva volia v Krajnej Porúbke v okrese Svidník. Nové voľby sa ďalej konajú po jednej obci z Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Konkrétne v obci Trnávka (okr. Dunajská Streda, TT) volia starostu, starostu majú zvoliť i v obci Semerovo (okr. Nové Zámky, NR) a v Modrovke (okr. Nové mesto nad Váhom, TN) volia obecného poslanca.

    Napriek zmene volebnej legislatívy sa nové, či tzv. doplňujúce obecné voľby riadia predošlým zákonom. Vyplýva to zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva (volebného zákona), podľa ktorého volebné komisie zriadené pre voľby do orgánov samosprávy obcí v roku 2014 plnia funkcie podľa doterajších predpisov do vyhlásenia volieb do orgánov samosprávy obcí v roku 2018. Predseda NR SR podľa zákona vyhlasuje nové voľby do 14 dní od oficiálneho zverejnenia výsledkov volieb. Do zvolenia nových obecných zástupcov vedú obce tí, ktorí boli zvolení v predošlých voľbách, alebo ich zástupcovia. Naposledy sa nové voľby konali 13. júna v 13 obciach v šiestich krajoch Slovenska.

    Podmienkou pre účasť na hlasovaní je vek nad 18 rokov. Keďže v obecných voľbách volia v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov, voliť sa dá len v mieste trvalého bydliska. Voľby sa podľa zákona konajú v jeden deň od 7:00 do 20:00. Ak je to potrebné, môžu sa niekde začať skôr, no všade musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00.

    Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí hovorí o viacerých dôvodoch na vyhlásenie nových volieb. Predseda NR SR ich vyhlási, ak sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa zákona, alebo ak Ústavný súd SR vyhlási voľby za neplatné, alebo zruší výsledok volieb. Voľby sa zopakujú tiež v prípade, že vo voľbe starostu obce alebo primátora mesta dostali kandidáti rovnaký počet hlasov. Nové voľby sa napokon konajú i v prípadoch uvoľnenia poslaneckého postu, na ktorý nie je náhradník a tiež po uvoľnení funkcie starostu či primátora. Dôvodom na ich konanie je napríklad právoplatné odsúdenie obecného zástupcu za úmyselný trestný čin, tiež úmrtie a odstúpenie z funkcie.

    V obci Ondavka sa voľby do orgánov obecnej samosprávy nekonajú opakovane. Neuskutočnili sa v riadnom celoslovenskom termíne vlani v novembri, ani tento rok v marci a v júni. Dôvodom je, že nik tu nechce kandidovať na starostu a poslancov obce. Navyše sa v polovici apríla starosta, jeho zástupca a obecní poslanci postupne vzdali funkcií. V súčasnosti je na majetok obce uvalených viacero exekúcií. Exekútor dal zablokovať účet obce, kam ešte dostávali približne 270 eur mesačne z podielových daní. Podľa vyjadrenia MV SR z konca apríla situácia v malej obci, ležiacej neďaleko hraníc s Poľskom, v ktorej žije iba 17 obyvateľov, “predstavuje nevyužitie ústavného práva obyvateľov zúčastňovať sa na správe vecí verejných”. Pričom územná samospráva je postavená na tomto ústavnom práve. Prenesený výkon štátnej správy z uvedených dôvodov prevzal Okresný úrad v Bardejove.


     

    - Reklama -