Šebej otvorene: Mám problém s názormi Richarda Sulíka

    0
    František Šebej (Autor: SITA)

    V rozhovore pre Aktuálne.sk sa poslanec za Most-Híd František Šebej vyjadril k bohatému spektru tém, ktoré sú tŕňom v päte nielen na celosvetovej geopolitickej šachovnici, ale aj na tej domovskej. Politik sa ihneď v úvode vyjadril k téme, ktorá môže škrieť veľké percento mostárov. Zvolenie Mariana Kotlebu do parlamentu. „Moja prvá reakcia bolo zdesenie ani nie z Kotlebu, ale z voličov a hlavne z toho, aké percento ľudí ho volilo. Bohužiaľ, dnešní mladí ľudia nevyrastajú v prostredí, ktoré by ich pripravilo na politické myslenie. Žijú vo svete, kde je veľmi ľahké ich pritiahnuť k radikalizmu a s tým by sme mali niečo urobiť,“ prezradil svoj názor na Kotlebovu adresu.

    Šebej sa bližšie pozrel na tému migračnej krízy a zhodnotil ju ako mimoriadne komplikovaný problém. „Ten problém nie je, že teraz prepukla utečenecká kríza, ona sa len teraz rozhorela naplno a intenzívne,“ hovorí šéf zahraničného výboru. Podľa neho sa k problematike krízy viažu dva pohľady – dve motivácie. „Tá jedna je prirodzený inštinkt brániť teritórium pred veľkým počtom ľudí z iného kultúrneho prostredia. Ľudia sa boja zmeny,“ načrtol a ihneď rozvinul aj druhý uhol pohľadu. „A potom tu máme druhý aspekt vo forme potreby pomôcť ľuďom v núdzi. Keď sa pozeráte na ženy a deti, ktoré sa boria v blate za lepším životom a nič necítite, tak nám asi niečo chýba,“ dodáva.

    Ďalej sa pozrel aj na zahraničnú politiku a názory niektorých opozičných politikov mu vonkoncom nevoňajú. „Mám problém s názormi Richarda Sulíka na konflikt na Ukrajine, kde on hovorí, že na Ukrajine je pravda niekde medzi americkým a ruským postojom. Pritom Rusko je krajina, ktorá okupuje časť Ukrajiny a Spojené štáty iba trvajú na dodržiavaní medzinárodného práva. Pravda nie je niekde uprostred,“ nešetril kritikou na predsedu SaS. Politik sa vyjadril aj k téme, že mal byť údajne kúpený postom veľvyslanca USA. Toto tvrdenie rázne odmieta. „Keby mi tento post ponúkli pred desiatimi rokmi, tak by som to zvažoval, ale ja nie som teraz v politike, aby som z nej zbabelo ušiel za more. Veď som predsa bojoval za niečo, za nejaké hodnoty, princípy, spoluvytváral obraz politickej strany a jej program, a len preto, že si to želá nejaká hysterická skupina, mám utiecť pred zodpovednosťou a od kolegov a priateľov? Tak rázne hovorím, že to teda nie!“ ostro prehlásil politik.

    Most-Híd nominuje na post splnomocnenca vlády pre rómske komunity svojho človeka-Neróma. Prečo to tak je? „Navrhovaný Ábel Ravasz je vysoko odborne fundovaný človek, ktorý tomu rozumie a bude vedieť, čo má robiť. Viete je dôležité si povedať, čo na tomto úrade urobí kompetentný človek a ako sa postaví k rešeniu tejto otázky a nie či je to Róm, alebo Neróm…,“ vysvetlil Šebej. 

    - Reklama -