Šebej kontruje Ficovi. Nie je pravda, čo hovoríš o Castrovi. Nič pozitívne krajine nepriniesol

    0
    František Šebej (Autor: SITA)

    “Neviem si spomenúť na nič pozitívne, čo by priniesol svojej krajine,” povedal Šebej pre TASR. Castrov režim si podľa neho v ničom nezaslúži rešpekt. “Nie je pravdou, že Kuba nikoho neohrozovala,” poznamenal. S takýmto výrokom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Šebej “zásadne nesúhlasí”. “Veď posielal žoldnierov do občianskych bojov v Afrike, kde strieľali ľudí,” uviedol.

    “Táto správa ma zasiahla, Kuba bez Fidela už nie je tou istou Kubou, veľmi ma to mrzí,” napísal na Facebooku Ľuboš Blaha, predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti. Castro bol podľa neho “jedna z najväčších osobností moderných dejín, presvedčený komunista a kubánsky vlastenec”. “Stal sa symbolom odporu voči americkému imperializmu, symbolom revolučného socializmu. Chudobným ľuďom na Kube dal vzdelanie, zdravotnú opateru, dôstojnejší život. Z malého chudobného ostrova urobil celosvetovo uznávaný štát, ktorý solidárne pomáhal ľuďom v rozvojovom svete,” povedal Blaha.

    “Zomrel diktátor a tyran, krásnu Kubu držal v chudobe a neslobode. Vzdajme česť jeho obetiam a odsudzujme tých zblúdilcov v Smere, ktorí ho velebia,” myslí si opozičná SaS. Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár nechce hodnotiť Castrovo pôsobenie na čele Kuby. “Neprináleží mi to,” povedal pre TASR. Kubáncom ale prejavuje úprimnú sústrasť, lebo mnohí z nich ho mali radi. Kollár stretol Castra na Kube aj osobne. “Prechádzal okolo mňa a videl som ľudí naokolo, ako ho srdečne až zbožne zdravili. Kuba sa teraz zmení,” myslí si Kollár.

    Castro vládol na Kube 47 rokov, zomrel v piatok (25.11.) večer vo veku 90 rokov. Telo bývalého revolučného vodcu podľa jeho želania spopolnia. Pohreb sa bude konať 4. decembra na cintoríne Santa Ifigenia v meste Santiago de Cuba, kde Castro pred takmer 60 rokmi oznámil národu víťazstvo svojej revolúcie. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie kubánskej vlády.

    - Reklama -