Schulzov ďalší ostrý výrok: Žiadna horná hranica pre príjem utečencov! SPD napokon schválila koaličné rozhovory s Merkelovou

    0
    Martin Schulz (Autor: TASR)

    Podľa Martina Schulza je rozhodujúcou otázkou, či budú koaličné rozhovory alebo nové voľby. „Môj postoj v tejto otázke je úplne jasný. Nemyslím si, že sú pre nás nové voľby dobrou voľbou,“ povedal Schulz smerom k šiestim stovkám delegátov.

    Pokiaľ by bol zjazd proti, bolo by veľmi pravdepodobné, že by nasledovali práve predčasné voľby, informovali České noviny. Predseda SPD Martin Schulz je však presvedčený o tom, že by SPD mala urobiť ďalší krok k pokračovaniu veľkej koalície. Jedným z hlavných dôvodov je to, že v sondovacích rozhovoroch, ktoré predchádzajú vlastnému koaličnému vyjednávaniu, dokázala presadiť dosť zo svojho programu. Schulz zdôraznil predovšetkým oblasti školstva, opatrovateľských služieb, boja proti detskej chudobe alebo európskej politiky.

    V rokovaní o koaličnej zmluve by sa podľa Schulza mohlo SPD podariť presadiť aj ďalšie priority. „Budeme do posledného dňa bojovať za výsledky, s ktorými môžeme s dobrým svedomím predstúpiť pred našich členov,“ uviedol. V tejto spojitosti zmienil zdravotníctvo, otázky pracovného trhu alebo migráciu.

    Horná hranica nebude

    „So sociálnodemokratickou stranou nebude v žiadnom prípade žiadna horná hranica pre utečencov,“ zdôraznil Schulz, podľa ktorého SPD presadí viac, pokiaľ ide o zlučovanie rodín migrantov. České noviny uviedli, že v sondovacích rozhovoroch sa strany dohodli na tom, že by do Nemecka nemalo prichádzať viac ako 180 000 až 220 000 utečencov ročne. Každý migrant by mal mať tiež možnosť podať žiadosť o azyl.

    Podľa niektorých kritikov by ale ďalšia účasť SPD vo veľkej koalícii mohla viesť k posilňovaniu strán na pravom okraji. „Kto ale hovorí, že aj nové voľby ich neposilnia? Nová vláda nemôže pokračovať tak ako doteraz. SPD v nej musí byť viditeľnejšia a počuteľnejšia než v minulosti,“ reagoval na slová kritikov Schulz, podľa ktorého musí byť vo vláde rovnaký počet mužov a žien.

    Búrlivé rozhodovanie

    Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) napokon začne takmer štyri mesiace po parlamentných voľbách začne koaličné rokovania s konzervatívnymi stranami únie CDU/CSU. Rozhodli o tom delegáti jej nedeľňajšieho mimoriadneho zjazdu v Bonne.

    Za začatie rokovaní sa vyslovilo 362 zo 642 delegátov zjazdu a členov predsedníctva strany, 279 bolo proti a jeden sa zdržal, uviedla agentúra DPA.

    Koaličné rozhovory s CDU/CSU by sa mohli začať už na budúci týždeň. V najlepšom prípade by mohli trvať dva až tri týždne, ich výsledok však následne musí odobriť viac ako 440.000 členov SPD.

    Hlasovaniu predchádzala emotívna a konfrontačná diskusia. Predseda SPD Martin Schulz v bojovne ladených prejavoch na úvod a záver rozpravy predniesol svoje argumenty v prospech pokračovania tzv. veľkej koalície.

    V príhovore bezprostredne pred hlasovaním označil mimoriadny zjazd za “kľúčový okamih” v histórii SPD. “Myslím si, že republika sa na nás práve teraz pozerá,” povedal. “Áno, nemusíme vládnuť za každú cenu, to je pravda. Ale tiež nemôžeme chcieť nevládnuť za každú cenu.”

    Na čele odporu proti pokračovaniu spojenectva s konzervatívcami sú tzv. Jusos, teda mladí socialisti. Ich líder Kevin Kühnert v diskusii vyhlásil: “Radšej byť dnes trpaslíkom a v budúcnosti sa stať opäť obrom”. Narážal tým na slová predstaviteľa Kresťanskosociálnej únie (CSU) Alexandra Dobrindta, ktorý odpor mladých socialistov nazval “povstaním trpaslíkov”.

    Najdlhšie zostavovanie vlády

    Najnovšie zostavovanie vlády – voľby sa konali 24. septembra – trvá v Nemecku najdlhšie v jeho novodobých dejinách. V prípade zamietnutia začiatku koaličných rokovaní hrozili Nemecku predčasné voľby, keďže predtým stroskotali rozhovory o koalícii CDU/CSU s liberálmi a zelenými. SPD by sa navyše zrejme ocitla v hlbokej kríze, ktorú by Schulz pravdepodobne riešil odchodom z čela strany. Alternatívou je ešte menšinová vláda konzervatívcov, tú ale šéfka CDU a kancelárka Angela Merkelová odmieta.

    autor: TASR, nab

    - Reklama -