Saudi rozdúchavajú konflikt naplno, krvavá sektárska vojna je možno na spadnutie, myslí si komentátor

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Konflikt medzi dvomi hlavnými vetvami islamu, čiže sunitmi a šiítmi, trvá už príliš dlho, no poprava ajatolláha al-Nimra je príspevkom, aby sa rozdúchal naplno. A presne tak, ako sa o to snaží napríklad Islamský štát. Myslí si to Peter Morvay vo svojom komentári v Denníku N.

    Pobúrený Irán

    „Saudskej vláde náboženskí fanatici neprekážajú, ak sú fanatickí presne podľa jej predstáv, čiže podľa sunitskej ortodoxie,“ upozornil Morvay. A duchovný al-Nimr zomrel, lebo sa až priveľmi zastával práv šiítskej menšiny. „Každopádne, bol asi teroristom oveľa menej než mnohí sunitskí fanatici a teroristi, ktorých saudský režim, naopak, aktívne podporuje,“ kritizuje.

    Jeho smrťou je pobúrený najmä Irán, ktorého obyvatelia ničili saudskoarabskú ambasádu, keď ju dokonca aj podpaľovali. Irán navyše hrozí Saudom tvrdou odvetou. Čaká teda moslimský svet sektárska vojna? K nezhoršovaniu sektárskeho napätia vyzval po poprave generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Podľa Morvaya však moslimský svet možno práve smeruje k tým najhorším krvavým sektárskym vojnám, ktoré má Európa už za sebou.

    - Reklama -