Satan, odpadlíctvo od viery, založme si vlastné súdy. V Česku vraj vyčíňa radikálny imám

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Každý, kto nasleduje iný zákonník než ten, s ktorým prišiel prorok Mohamed, je nevďačník a odpadlík od viery,“ povedal vplyvný moslim a bývalý imám Shehadeh už v roku 2010. Vtedy jeho piatkové kázanie zostalo bez povšimnutia úradov. Teraz sa však o duchovného zaujímajú tajné služby a polícia. A to v súvislosti so šifrovanou správou, ktorú odoslal moslimom prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Varoval v nej moslimov, že ak pôjdu na omšu s kresťanmi, spreneverujú sa islamu. „Upozorňujem všetkých moslimov a moslimky, že také konanie hraničí s odpadlíctvom od viery, pretože kresťanské bohoslužby vždy obsahujú tú najhoršiu formu pridruženia… Kto verí v Alaha a v súdny deň, nech sa na tejto akcii nezúčastní. Alah mi bude svedkom, že som pred tým varoval,“ uviedol okrem iného.

    Teraz medzi moslimami koluje záznam, na ktorom Shehadeh hovorí o návšteve britského duchovného Haithama al-Haddada v Česku, ktorá mala jasný cieľ: vytvoriť v Česku islamský súd a islamskú komisiu pre rodinu, ktorá má oprávnenie uzatvárať sobáše podľa islamu a potvrdzovať napríklad rozvody.

    „Smery a túžby zavádzať právo šaría sa objavujú práve v tejto rodinnej oblasti alebo v oblasti obchodného práva. Toto môže byť jeden z krokov, ako postupne dimenziu práva šaría rozširovať,“ varuje v tejto súvislosti odborník na extrémizmus Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne. A pred názormi Shehadeha už v minulosti varoval aj exmoslim Lukáš Lhoťan.

    „Keď sa vytvoria netolerantné moslimské komunity, ktoré sa primárne sústredia na vlastné tradičné právo šaría, budú jej členovia veľmi negatívne reagovať, ak im do toho niekto zasiahne. To vytvára priestor pre radikalizáciu,“ dodáva Mareš. Podľa neho tak dochádza k budovaniu paralelnej spoločnosti, pričom negatíva sa môžu prejaviť až o niekoľko rokov.

    „Z hľadiska dogmatického výkladu Koránu má proste existovať túžba zaviesť právo šaría tam, kde sú moslimovia. Toto môže byť jeden z krokov, ako postupne dimenziu práva šaría rozširovať. Samozrejme, pre české právo je to úplne irelevantné,“ poznamenal.

    České tajné služby sú preto na pozore a bývalého imáma sledujú. „Sympatie voči radikálnym postojom boli zaznamenané len u niekoľkých jednotlivcov. Väzby na zahraničné islamistické zoskupenia však nikto z nich nemal,“ povedal hovorca Bezpečnostnej informačnej služby ČR Jan Šubert s tým, že dôležité je predovšetkým to, aby medzi českých moslimov nezačali prenikať militanti zo zahraničia.

    Shehadeh bojuje za právo šaría v Česku už niekoľko rokov, okrem iného schvaľoval útoky v Londýne a v Nemecku by bol považovaný za salafistu – radikála. V minulosti navyše hovoril aj o satanovi. Uposlúchnutie satana v tom, čo odporuje Božiemu zákonníku, je v skutočnosti uctievaním satana, povedal okrem iného.

    - Reklama -