Saskári chcú „zaútočiť“ na maďarského voliča

    0
    Richard Sulík a Béla Bugár (Autor: TASR)

    Profil politika na ParlamentnýchListoch.sk slúži na komunikáciu politika s voličom. Rovnaké profily majú vytvorené aj politické strany. Dnes publikujeme názory SaS.

    Nech počítam ako počítam, čísla nevychádzajú

    „Že ste pripravení na predčasné parlamentné voľby, mi bolo jasné ihneď, ako vás a hlavne Richarda Sulíka dostali ´dnešní súdruhovia´ do opozície,“ konštatuje čitateľ PL.sk. „Stále však nerozumiem, a opakujete to dosť často, že ste pripravení na prevzatie vládnej zodpovednosti.” Lebo s jej prevzatím podľa čitateľa úzko súvisí výsledok parlamentných volieb, „a nech počítam ako počítam, tak vám to akosi nevychádza“.

    SaS je podľa stanoviska strany pripravená prevziať zodpovednosť za Slovensko po najbližších voľbách. Odvoláva sa pritom na program strany, jej zázemie i tím odborníkov. Momentálne sa saskári sústredia na splnenie svojich „domácich úloh“, čo znamená byť pripravení tak, aby v najbližších voľbách získali čo najviac hlasov od voličov. „Počty prídu na rad neskôr. Sme presvedčení, že je najvyšší čas vyčistiť chliev,“ komentuje liberálna strana.

    Prieskumy strana nepreceňuje

    „Zachytil som komentár, že sa tešíte z toho, že vám rastú percentá,“ konštatuje ďalší čitateľ. Podľa neho je však jedno, či bude mať SaS o dve-tri kreslá v opozícii viac alebo menej… Metaforicky argumentuje tým, že Fico to valcuje a SaS „odchádza Jaguar vláčikom“ (projekt SaS na záchranu pracovných miest pre baníkov na hornej Nitre – pozn. PL.sk) opäť do opozície.

    SaS odpovedá, že prieskumy verejnej mienky strana nepreceňuje. Hovorí, že aj pred ostatnými voľbami im ukazovali výrazne nižšiu podporu, akú potom SaS reálne získala. Dôležité je sledovať trend, ktorý je zatiaľ pozitívny.

    V najsilnejšej opozičnej strane si uvedomujú, že ich čaká ešte veľa úloh na to, aby získali po najbližších voľbách dostatok dôvery, aby mohli prevziať zodpovednosť za Slovensko. „Nie je to totiž jedno, či vďaka volebnému výsledku potrebujete na zostavenie vlády jedného, dvoch alebo trebárs štyroch koaličných partnerov. V každom prípade SaS nechce byť po budúcich voľbách v opozícii, ale chce byť súčasťou vlády.“

    Bugár sa spriahol s korupčníkmi a nacionalistami

    Ďalšia otázka čitateľa PL.sk smerovala ku komunikácii saskárov s voličmi cez rôzne kanály v maďarčine. A následne sa pýta: „Nemal by každý občan našej krajiny vedieť po slovensky?“

    Riešenia, ktoré ponúka Sloboda a Solidarita, nie sú podľa liberálov obmedzené jazykom, akým občania hovoria. Zdravotníctvo, školstvo či rómska problematika, toto všetko Slovákov trápi, či už sa doma rozprávajú po slovensky, alebo po maďarsky, argumentujú. „Naše facebookové statusy sme začali písať aj po maďarsky, pripravujeme bilbordy v maďarskom jazyku a tí, ktorí radšej čítajú po maďarsky, si určite časom v schránke nájdu niečo od SaS,“ uvádzajú sulíkovci.

    V strane si myslia, že dobre rozumejú aj maďarským voličom a vedia im ponúknuť solídne poctivé riešenia konkrétnych problémov. „Zvlášť to platí v čase, keď sa predseda Mosta-Híd Béla Bugár spriahol s korupčným Smerom-SD a nacionalistickou SNS,“ dodáva SaS.

    Je päťsto straníkov problém?

    Čo je protiústavné na tom, aby mala parlamentná strana aspoň päťsto členov? Pýta sa čitateľ, ktorému sa zdá nenormálne skôr to, že nejaká strana má štyroch, respektíve 180 členov ako v prípade SaS. Kde sa tu dá hovoriť o politike pre občana a hlavne, kde je kontrola zdola od straníckych štruktúr? „SaS a OĽaNO sú strany mačov, ktorí majú nenaplnené ambície a v prípade Sulíka až patologicky chorobne. Ten dokonca už dnes hovorí, ako v budúcej vláde urobí to či ono, no neviem, či práve toto nie je na zamyslenie. Jedná vec je ambícia a druhá politická realita a tam prehráva na celej čiare,“ domnieva sa čitateľ.

    Liberáli vysvetľujú, že Sloboda a Solidarita nijakým spôsobom nezabraňuje komukoľvek požiadať o členstvo v strane. Má len prísne a dôsledne nastavené kritériá, členom strany nemôže byť napríklad bývalý člen ŠtB. „Pozrite sa napríklad na SNS, ktorá má násobne viac členov a nevedela vyprodukovať jediného ministra z vlastných radov,“ dôvodia. „Nehovoriac o tom, že limitovať členov navrhuje „najväčší demokrat“, predseda SNS Andrej Danko, ktorý vyhodí kohokoľvek, kto neuposlúchne, ako to bolo v prípade odvolaného okresného predsedu SNS v Poprade,“ komentujú saskári s dôvetkom, že aj v politike platí, že rozhodovať musí kvalita, nie kvantita. SaS si v súčasnosti podľa vlastných slov dobudovala regionálne štruktúry.

    „Drogy v SaS“ sú typickým odvracaním pozornosti

    Máte v SaS problémy s drogami, tak ako to tvrdí premiér Fico? Znie ďalšia otázka. Strana v odpovedi zopakovala známe stanovisko, že Richard Sulík si dal spraviť test na drogy u odborníka na drogové závislosti Ľubomíra Okruhlicu. Výsledok testu bol negatívny. V tejto súvislosti podal predseda SaS na Roberta Fica trestné oznámenie.

    Liberáli zároveň dodávajú, že premiér Fico je osobne namočený v rôznych korupčných prípadoch, a preto nemá tú silu čokoľvek spraviť so všadeprítomnou korupciou a rozkrádaním. Reči o „drogách v SaS“ sú podľa ich slov typickým odvracaním pozornosti.

    - Reklama -