Sankcie aj medzinárodný tlak idú totálne do prázdna. KĽDR odpálila ďalšiu balistickú strelu

    0
    Raketové silo. (Autor: Titan missile mUseum)

    Stalo sa tak iba niekoľko dní po tom, ako sa americkí a juhokórejskí lídri zhodli na tom, že dialógu s Pchjongjangom nechajú dvere otvorené, uviedol Jonhap.

    Severná Kórea “vystrelila neznámu balistickú raketu” do Japonského mora zo základne Banghjon v provincii Severný Pchjongan, oznámil zbor náčelníkov štábov v Soule. 

    Raketa zrejme dopadla do vôd, ktoré sú vo výlučnej ekonomickej zóne Japonska, s odvolaním sa na ministerstvo obrany uviedla japonská televízna stanica NHK.

    Armáda okamžite informovala juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. V súvislosti s odpálením rakety zvolal Mun Če-in mimoriadne zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady Južnej Kórey s cieľom prediskutovať ďalší postup voči Pchjongjangu.

    Pchjongjang zintenzívnil raketové skúšky napriek tlaku medzinárodného spoločenstva a hrozbám sprísnenia sankcií. 

    Severná Kórea vykonáva takéto testy v bezprecedentnom tempe – od začiatku roka 2016 ich uskutočnila desiatky a odvtedy podnikla tiež jadrové skúšky.

    Odpal balistickej strely odsúdil Abe, Trump písal na Twitteri

    Japonský premiér Šinzó Abe sa domnieva, že najnovšie odpálenie balistickej rakety Severnou Kóreou je jasným dôkazom rastúceho ohrozenia zo strany Pchjongjangu.

    “Severná Kórea opäť raz odpálila raketu. Ukazuje to, že (Pchjongjang) ignoroval opakované varovania medzinárodného spoločenstva,” povedal na tlačovej konferencii Abe.

    Japonsko vznieslo “ostrý protest” na adresu KĽDR po tom, ako do Japonského mora vypálila raketu, vyhlásil na tlačovej konferencii hlavný sekretár japonského kabinetu Jošihide Suga.

    Odpálenie rakety bolo “jasným porušením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN”, zhodnotil Suga s tým, že opakovanie provokatívnych činov Severnou Kóreou je absolútne neprijateľné.

    Americký prezident Donald Trump zareagoval na vypálenie rakety odkazom na Twitteri: “Severná Kórea práve odpálila ďalšiu raketu. Nemá tento človek v živote nič lepšieho na robote?” čím podľa komentára agentúry AP poukazoval na severokórejského vodcu Kim Čong-una.

    “Ťažko uveriť, že Južná Kórea… a Japonsko to ešte vydržia,” pokračoval Trump. Hlava USA zároveň vyjadrila nádej, že Čína “vyvinie tvrdý nátlak na Severnú Kóreu a s týmito nezmyslami raz a navždy skoncuje”. 

    Severná Kórea odpálila dnes ráno miestneho času smerom na Japonsko ďalšiu balistickú strelu. Potvrdili to juhokórejské, japonské a americké armády. Podľa americkej armády išlo o balistickú strelu stredného doletu.

    Severná Kórea vystrelila balistickú raketu do Japonského mora zo základne Banghjon v provincii Severný Pchjongan. Strela preletela za približne 37 minút asi 930 kilometrov a dopadla do Japonského mora.

    - Reklama -