Salvini bránil ruskú anexiu Krymu

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    V roku 2014 došlo k okupácii a anexii dovtedy ukrajinského Krymu po referende, ktoré Organizácia Spojených národov (OSN) odsúdila ako nelegitímne. Viedlo to k vylúčeniu Ruska zo skupiny G8 a uvaleniu sankcií zo strany EÚ a USA.

    V rozhovore pre denník Washington Post dostal Salvini otázku, či sa domnieva, že “Rusko malo právo anektovať Krym”. “Bolo referendum,” reagoval. Novinár to označil za “falošné referendum” a Salvini uviedol: “(To je váš) uhol pohľadu… a 90 percent ľudí hlasovalo za návrat Krymu do Ruskej federácie”.

    Salvini, ktorý je lídrom krajne pravicovej strany Liga, sa tak vyjadril po svojej nedávnej návšteve v Moskve, kde opäť vyzval na zrušenie sankcií EÚ voči Rusku a chválil ruského prezidenta Vladimira Putina.

    V januári vyjadrila podobné názory na Krym aj Marine Le Penová, ďalšia európska krajne pravicová politička obdivujúca Putina. “Uskutočnilo sa referendum. Obyvatelia Krymu sa chceli spojiť s Ruskom,” uviedla šéfka francúzskeho Národného združenia (RN), bývalého Národného frontu (FN).

    - Reklama -