SaS sa rozpadne, reaguje Chmelár na odchod Mihála. Opozícia neexistuje a ťaží z toho Kotleba

    0
    Eduard Chmelár (Autor: TASR)

    V pondelok sme informovali, že poslanec Jozef Mihál sa rozhodol zo strany odísť. Na svojom Facebooku napísal: „Bye SaS. Odchádzam kvôli postojom predsedu. Tí, čo ma poznajú, vedia, že som dlho veľa vecí toleroval a bol lojálny. SaS prestáva byť liberálnou stranou, ktorú som v rokoch 2008, 2009 ako jeden zo štyroch členov prípravného výboru zakladal.“

    „Po ôsmich rokoch sa poslanec NR SR a zakladajúci člen strany Sloboda a Solidarita Jozef Mihál rozhodol zo strany vystúpiť. Pre jeho rozhodnutie máme pochopenie, pretože bol dlhodobo pod časovým tlakom, ktorý vyplýval z jeho verejných, straníckych funkcií a pravidelných školiteľských aktivít v oblasti daní a odvodov,“ informovala hovorkyňa strany SaS Katarína Svrčeková.

    Líder Richard Sulík na svojom Facebooku napísal, že ho odchod Jozefa Mihála mrzí, lebo odišiel zakladajúci člen strany a ťahali to spolu od samého začiatku. Dôvody jeho odchodu boli podľa Sulíka dva. „Po prvé, názorové rozdiely v otázke migrantov. Ja vravím, že politická strana pôsobiaca na Slovensku má prvom rade bojovať za slobodu občanov Slovenska a príchod veľkého počtu migrantov by túto slobodu citeľne znížil. Druhý dôvod je Jožova časová zaneprázdnenosť kvôli jeho školeniam v oblastí daní a odvodov,“ napísal Sulík a dodal, že sa ich cesty možno ešte niekedy skrížia.

    Zdroj: Facebook/Richard Sulik

    SaS sa rozpadne, myslí si Chmelár

    Politológ Eduard Chmelár dáva Mihálovi za pravdu, že strana nie je liberálna a Mihál mal odísť už skôr. „Jozef Mihál to mal urobiť už dávno, pretože tá predstava jeho očakávania nebola zlučiteľná so stranou SaS. Tá strana nie je liberálna. Mihál naznačoval, že nesúhlasí s názormi Sulíka na islam, utečencov a podobne. Prví, ktorí to pochopili, boli ľudia okolo Juraja Miškova. To, čo tam ostalo, je už len z nejakých konjunkturalistických dôvodov, až sa to postupne rozpadne,“ myslí si Chmelár.

    Podľa politológa bude rozpad SaS závisieť od Progresívneho Slovenska. „Ak sa oni postavia na nohy, tak osud SaS bude spečatený.“

    Teraz už bývalý kolega Mihála Martin Poliačik zo SaS povedal pre RTVS, že podľa neho je Mihálovo rozhodnutie zdvihnutým prstom pre Richarda Sulíka. Chmelár si myslí, že Poliačik v strane obhajuje neobhájiteľné a snaží sa byť lojálny. „Poliačik je čoraz viac na dobrej ceste k tomu, aby sa stal Ľubošom Blahom v SaS, čiže obhajuje neobhájiteľné a on to vie. V jednom rozhovore obhajoval národný liberalizmus, že sú v poriadku práva iba pre domáce obyvateľstvo, tak takýto výklad je úplne scestný, pretože ľudské práva sú univerzálne. Tak ako vie Ľuboš Blaha, že keď obhajuje neobhájiteľné pri Smere a oligarchoch, že to nemá s ľavicou nič spoločné, tak rovnako vie aj Poliačik, že sa snaží byť lojálny k niečomu, čo už s liberalizmom nič nemá spoločné,“ povedal Eduard Chmelár.

    Sulíkova politika vraj nemôže byť úspešná

    „To, čo robí Sulík, nie je zlučiteľné s liberalizmom a on si musí uvedomiť, že vo voľbách v roku 2016 bol výsledok SaS nie vďaka nemu, ale napriek nemu. Oproti roku 2010 sa mu dramaticky zmenila voličská klientela. Liberálni voliči však opäť od neho niekam utekajú. On nemá moc veľký potenciál z čoho zaberať, čiže tá jeho politika nemôže byť veľmi úspešná. To by musel poprieť úplne všetko. Myslieť si, že ja som ekonomický neoliberál a v ostatnom som konzervatívec, tak to je taký mišung, že tam nie je veľký priestor na naberanie voličských hlasov,“ dodáva politológ.

    Pri Richardovi Sulíkovi Chmelár neočakáva žiadnu zmenu, lebo si ide stále svojou cestou, o ktorej si myslí, že mu prinesie úspech. „Tlačí sa viac do toho konzervativizmu, ale neuvedomuje si, že volič bude voliť originál, keďže je tu veľa konzervatívnych subjektov a toto nikdy nebola parketa SaS,“ myslí si Chmelár, pričom Sulík tak vyprázdňuje toto politické pole pre niekoho iného.

    K Mihálovi má blízko aj Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá robila na ministerstve práce pod ním ako štátna tajomníčka. „Jeho rozhodnutie zrelo dlho a ja ho chápem. Je mi to veľmi ľúto. Keď Richard Sulík nedávno hovoril o dvoch krídlach, vďaka ktorým SaS lieta, dnes o to pravé krídlo prišiel,” povedala pre Aktuality.sk poslankyňa za Slobodu a Solidaritu.

    Nicholsonová tiež zdôraznila, že je pre ňu Mihál neoddeliteľnou súčasťou SaS. Či však odíde tiež, si netrúfal povedať ani Chmelár, podľa ktorého to bude závisieť aj od ponuky, kam by sa mohla potom zaradiť.

    K odchodu Mihála sa vyjadril aj jeho kolega Martin Klus na svojom Facebooku, ktorý to celé nechce komentovať, pokiaľ sa s Mihálom neporozpráva osobne. „S istotou však viem povedať, že ľudsky a odborne pre mňa Jozef vždy bude top slovenskej politickej scény. O to viac verím, že sa na našich vzťahoch a spolupráci (nielen) v NR SR nič nezmení,“ dodal Klus.

    Zdroj: Facebook/Martin Klus

    Psi, ktorí štekajú, ale karavána ide ďalej

    Eduard Chmelár sa dotkol aj postupného rozkladu opozičných poslaneckých klubov, keďže pred pár dňami odišli aj dvaja členovia z OĽaNO. „Opozícia v podstate neexistuje. Je rozpadnutá a čaká sa, kto ju sformuje nanovo, čaká sa na nového lídra, možno na nový subjekt a nejaké zjednotenie. Opozícia je vyprázdnená, nielen personálne, ale aj myšlienkovo, neponúka vládnu alternatívu a len napáda súčasnú vládu, ako keď psi štekajú a karavána ide ďalej,“ povedal Chmelár, pre ktorého nie je viditeľná žiadna systematická práca opozície.

    Ak to bude takto pokračovať, tak úspech je podľa politológa práve na strane kotlebovcov, lebo je to strana, ktorá je postavená na vodcovskom princípe a práve budú ťažiť z tohto chaosu v opozícii.

    - Reklama -