SaS chce nové zákony. A idú pekne zostra likvidovať byrokraciu

    0
    Eugen Jurzyca (Autor: SITA)

    Jedným z nich je aj návrh na zjednodušenie byrokracie. „Cieľom je zrušiť povinnosť predkladať výpis z Obchodného a živnostenského registra rôznym inštitúciám pri rôznych úkonoch,“ píše Jurzyca, podľa ktorého by tento návrh pomohol až pri 150 úradných situáciách. S návrhom mu podľa jeho slov pomáhali kolegovia Jana Kiššová, Jozef Rajtár a Anna Zemanová.

    Ďalší z návrhov sa týka pravidiel odchodu do dôchodku. „Človek, ktorý sa narodil na Nový rok a mal by ísť do dôchodku budúci rok, pôjde doň o 76 dní neskôr, než človek, ktorý sa narodil na Silvestra. Teda iba o deň skôr!“ upozorňuje saskár, ktorý navrhol, aby sa vek odchodu do dôchodku predlžoval postupne a nie nárazovo. Na návrhu spolupracovali Jana Kiššová, Natália Blahová a Jozef Mihál.

    Chcú zmeny v školstve aj verejných obstarávaniach

    Tretí návrh z dielne Jurzycu a jeho kolegov sa týka školstva. „Cieľom je umožniť štatistické sledovanie a zverejňovanie úspešnosti absolventov stredných škôl a v prípade vysokých škôl zlepšiť súčasné možnosti,“ tieto informácie by podľa liberála pomohli žiakom aj rodičom pri výbere školy. Spolu s Jurzycom budú zákon predkladať aj saskári Martin Poliačik a Branislav Gröhling a tiež nezávislý poslanec Miroslav Beblavý.

    Na poslednom návrhu spolupracovali aj Peter Osuský a Jana Cigániková. Jeho cieľom by malo byť minimalizovanie predražených nákupov. „Vo verejnom obstarávaní tovaru či služby by boli už pred termínom vyhodnocovania ponúk na Centrálnom registri zmlúv zverejnené ceny porovnateľných výrobkov a služieb,“ uzatvára Jurzyca.  

    - Reklama -