ŠTEFANEC: Význam miest a obcí bude v EÚ narastať

    0
    Europoslanec Ivan Štefanec. (Autor: SITA)

    „Európska únia je založená na princípe subsidiarity, teda, že rozhodovanie sa má uskutočňovať tam, kde je to najúčelnejšie. Vo veľa prípadoch je takouto platformou práve mesto či obec,” zdôraznil slovenský europoslanec, podľa ktorého je však tento princíp často narušovaný snahami o väčšiu centralizáciu, ktorá prináša odcudzenie medzi občanmi a inštitúciami.

    Podľa Štefanca by malo byť postavenie samospráv posilnené najmä na úrovni národných štátov. „V súčasnosti trpia mestá a obce najmä nedostatkom financií a kompetencií. Reforma samospráv nebola na Slovensku uskutočnená dôsledne a primátori a starostovia sa často ocitajú v podriadenej pozícii voči ministerským úradníkom, konštatoval. V budúcnosti by sa mal podľa neho na Slovensku upraviť vzťah medzi štátom a samosprávami tak, aby bolo rozhodovanie o komunálnych záležitostiach efektívne a pod čo najväčšou kontrolou zo strany občanov.

    Novelizácia stanov, bilancovanie aktivít a plnenia priorít od minuloročného snemu, ako aj prijatie nových priorít, je hlavnou náplňou v poradí 27. dvojdňového snemu ZMOS, ktorý sa dnes začal v Bratislave.

    - Reklama -