SR na summite NATO potvrdí záväzok dávať viac peňazí na obranu

    0
    Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Autor: TASR)

    Slovenská vláda uplynulý týždeň odobrila prítomnosť slovenských vojakov v Pobaltí aj v budúcom roku. A to v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence) Severoatlantickej aliancie (NATO) v tomto regióne.

    V rámci predsunutej prítomnosti chce ministerstvo obrany poslať do regiónu jednu mechanizovanú rotu, t. j. do 152 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). Pôsobiť by tu mali jeden rok.

    “Toto je kľúčové rozhodnutie pre slovenskú bezpečnostnú a zahraničnú politiku. Budeme súčasťou tých štátov, ktoré berú aliančnú bezpečnosť naozaj vážne,” uviedol Ondrejcsák.

    Naši špecialisti do Iraku?

    Druhou ponukou, s ktorou pôjde Slovensko na summit, bude účasť na protiteroristickom boji. V rámci toho plánuje poslať do Iraku vojenských špecialistov, ktorí budú cvičiť iracké sily. Pôjde o výcvik v oblasti odmínovania, údržby pozemnej techniky či špeciálnych operácií.

    Vyslanie vojakov tiež uplynulý týždeň odobrila vláda. Ak návrh akceptujú spojenci, do regiónu by malo odísť vo štvrtom štvrťroku do 47 slovenských vojakov.

    Slovensko taktiež podľa Ondrejcsáka na summite potvrdí záväzok dávať na obranu 1,6 percenta HDP do roku 2020, ktorý SR dalo ešte na summite NATO vo Walese v roku 2014.

    “Jednotlivé rokovania medzi ministerstvom obrany, ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom financií prebiehajú. Výsledkom týchto rokovaní je aj potvrdenie tohto záväzku. Samozrejme, najdôležitejšou úlohou ministerstva obrany je dať na stôl plán, ako tie peniaze budú použité,” dodal.

    Politická dohoda s NATO predpokladá, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú investovať do obrany až dve percentá HDP. Slovensko v tomto roku dáva na obranu približne 1,19 percenta HDP.

    Zmodernizovať zastaralú techniku

    Veľká časť z navýšenia financií by mala byť podľa štátneho tajomníka použitá na modernizáciu.

    “Čo sa týka modernizácie, tak tam plánujeme nakúpiť obrnené transportéry pre mechanizovanú brigádu a vôbec vozidlá pre mechanizovanú brigádu,” uviedol Ondrejcsák s tým, že bude treba modernizovať aj nadzvukové letectvo a rezort čaká nákup 12 nadzvukových lietadiel.

    “Staré ruské Migy-29 si už ďalej nemôžeme dovoliť,” dodal.

    Čo sa týka samotného summitu v Bruseli, bude to podľa Ondrejcsáka prvá cesta nového amerického prezidenta Donalda Trumpa do Európy a prvá príležitosť stretnúť sa so všetkými spojencami.

    “Očakávajú sa zásadné rozhodnutia, čo sa týka aktivít Aliancie v protiteroristickom boji na Blízkom východe. Následne sa očakávajú veľmi dôležité rozhodnutia, čo sa týka aliančnej prítomnosti v Pobaltí. A do tretice, veľmi dôležitou témou budú rozpočty na obranu jednotlivých členských štátov aliancie,” priblížil Ondrejcsák.

    Summit NATO sa uskutoční 25. mája v Bruseli.

    - Reklama -