ŠOKUJÚCI PRIESKUM Kotlebovci sú druhí najsilnejší a predbehli SaS

    0
    Na snímke poslanec NR SR Marian Kotleba. (Autor: TASR)

    Posun kotlebovcov sa značne zvýšil medzi januárom a februárom: narástli o viac ako tri percentuálne body. Kotlebovu stranu by vo februári volilo takmer 12 percent voličov. K nárastu podpory došlo v čase, keď Marian Kotleba kandiduje za prezidenta a má po Slovensku výraznú bilbordovú kampaň.

    SaS medzimesačne klesla len mierne, na úrovni štatistickej chyby, vo februári by ju volilo 11,2 percenta ľudí. Za ňou nasleduje koalícia dvoch nových strán: Progresívneho Slovenska a strany Spolu, ktorú by volilo 9,5 percenta ľudí. V parlamente by ešte boli aj ďalšie strany: hnutia Sme rodina a OĽaNO Igora Matoviča, SNS, KDH a Most-Híd.

    Ak by sa voľby skončili takto, Smer by mal v parlamente 35 poslancov, Kotleba devätnásť, SaS 18, koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu by získali 16 mandátov.

    Hnutie Sme rodina Borisa Kollára by zastupoval rovnaký počet poslancov, OĽaNO 14, SNS 12, KDH 11 a Most-Híd deväť poslancov. Znamená to, že súčasné opozičné strany (SaS, PS/Spolu, OĽaNO, Sme rodina, KDH) bez Kotlebu by mali v parlamente 75 poslancov, teda presnú polovicu. Vládne strany by tiež nemali väčšinu, Smer, SNS a Most-Híd by zastupovalo 56 poslancov.

    Agentúra Focus uskutočnila v dňoch 21. 2. – 26. 2. 2019 prieskum verejnej mienky formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1022 respondentov. Anketári sa pýtali otázku: Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?

     

     

    - Reklama -