SNS predložila pozmeňujúci návrh na zavedenie inštitútu 13. a 14. platu

    0
    Radovan Baláž (Autor: TASR)

    Prvýkrát má byť 13. plat vyplatený v júni tohto roka. Podmienkou sú dva nepretržite odpracované roky vo firme. Ak ide o pracovníka, ktorý odpracoval vo firme štyri roky, v decembri môže dostať ďalšiu odmenu, teda 14. plat, ale podmienkou tiež bude, aby dostal predtým aj 13. plat. Vyplácanie týchto platov má byť v dobrovoľnom režime. 

    Pozmeňujúci návrh upravuje postupné daňovo-odvodové zvýhodnenie týchto platov, podmienkou je, že zamestnávateľ musí vyplatiť zamestnancovi tieto odmeny vo výške jeho priemerného mesačného zárobku. Úľavy však majú byť najviac z odmeny do výšky 500 eur.

    “Z údajov uvedených na mzdovom liste zamestnávateľ vystaví zamestnancovi potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti, ktoré je rozhodujúce na výpočet základu dane, preddavkov na daň a dane za príslušné zdaňovacie obdobie. „Toto potvrdenie bude obsahovať aj údaje o vyplatených sumách mzdy pri príležitosti obdobia letných dovoleniek a mzdy pri príležitosti vianočných sviatkov a bude prílohou žiadosti o ročné zúčtovanie preddavkov na daň a daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby,“ píše sa v pozmeňujúcom návrhu.

    Viacerým poslancom prepadlo poradie do rozpravy, keďže v rokovacej sále neboli prítomní. Jediným poslancom do rozpravy zostal okrem Baláža poslanec Ondrej Dostál (SaS). Poslanci tak o novele zákonníka budú rokovať len minimálne.


         

    - Reklama -