SNS ide do Lajčáka! Nesúhlasil so zverejnením dohody s USA. Pôsobenie amerických síl na Slovensku je v pláne, tvrdí Paška

    0
    Jaroslav Paška (Autor: TASR)

    Slovenská národná strana (SNS) očakáva od premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby pri Dohode o obrannej spolupráci s USA odmietol pokračovať v postupe, ktorý zvolil rezort diplomacie.

    Podpredseda SNS Jaroslav Paška to uviedol na tlačovej konferencii v parlamente pred piatkovým rokovaním premiéra s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) a ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS).

    “Čakáme od zajtrajšieho rokovania pána premiéra s ministrom obrany a ministrom zahraničných vecí, že zaujme zásadné stanovisko k pripravovanej dohode, že odmietne pokračovať v postupe, ktorý ministerstvo zahraničných vecí zvolilo, a že zverejní viaceré údaje z textu, ktoré dostalo ministerstvo obrany,” uviedol Paška. Pokiaľ k tomu nedôjde, bude zvolané predsedníctvo SNS, kde budú hľadať riešenia situácie. 

    V dohode Paška nevidí pomoc Slovensku, ale dobudovanie kapacít pre americkú armádu na území Slovenska. “Na stole je príprava na budúce pôsobenie amerických síl na Slovensku,” povedal Paška. Finančné prostriedky, ktoré majú vyplynúť z dohody, sú podľa neho určené predovšetkým na úpravu leteckých pristávacích plôch pre potreby americkej armády. Tiež hovorí napríklad o budovaní muničných skladov pre americkú armádu.

    Podpredseda SNS si tiež myslí, že je dobré, keď je verejnosť korektne informovaná. Lajčák podľa neho nesúhlasil so zverejnením dohody, keďže ešte nie je uzavretá jej konečná verzia.

    Lajčák dohodu vysvetľoval poslancom na štvrtkovom parlamentnom výbore pre európske záležitosti. Zdôrazňuje, že rozhodnutie o uzavretí dohody je politické rozhodnutie, proces beží a nie je ešte dohoda na texte dokumentu. O tom, či 105 miliónov dolárov od USA na modernizáciu vojenských letísk Slovensko potrebuje, musí podľa Lajčáka rozhodnúť ministerstvo obrany.

    O obrannej spolupráci s USA majú Pellegrini, Lajčák a Gajdoš hovoriť v piatok. Šéf slovenskej diplomacie očakáva, že sa podarí dostať debatu o dohode do štandardných rámcov. Lajčák aj jeho rezort si myslia, že podpis dohody je pre Slovensko dobrý. “Posilňuje naše postavenie z hľadiska bezpečnosti aj kredibility. Ale je to dohoda vojenského charakteru, a tu má rozhodujúce slovo ministerstvo obrany. Chcem však, aby sme o tom diskutovali ako vyspelá krajina,” doplnil Lajčák.

    Rezort zahraničia v reakcii na Pašku: Sú to klamstvá

    Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR sa vo svojom stanovisku ohradilo voči tvrdeniam poslanca Národnej rady (NR) SR Jaroslava Pašku (SNS) a označilo ich za klamstvá. Zdôraznilo, že nerokuje o muničných skladoch, pristávacích dráhach alebo skladoch paliva. “Toto nie je agenda MZVaEZ SR, ale Ministerstva obrany (MO) SR,” dodalo s tým, že rezort diplomacie vedie iba rokovania o rámcovej dohode s USA, a to za plnej účasti MO SR a na jeho žiadosť.

    Text, ktorý na tlačovej konferencii Paška citoval, označilo MZVaEZ za neaktuálny. “Je to jeden z pracovných návrhov textu, ktorý slovenská strana odmietla. Zverejnenie tohto neaktuálneho dokumentu možno vnímať ako účelový krok s cieľom pripraviť Slovensko o možnosť dohodnúť sa so Spojenými štátmi americkými na podmienkach poskytnutia finančnej podpory, ktoré budú pre SR výhodné,” konštatoval rezort diplomacie.

    Za nehoráznosť MZVaEZ považuje aj prirovnanie, že rokuje o Dohode o obrannej spolupráci s USA ako o pozývacom liste. “Hlavnou pozíciou SR v rokovaniach s USA je zachovanie si suverenity, rešpektovanie Ústavy SR a slovenských zákonov,” pripomenulo ministerstvo svoj postoj, ktorý na štvrtkovom zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti prezentoval aj šéf rezortu Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

    Rezort obrany minulý týždeň informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Rozhodnutie Ministerstva obrany SR prekvapilo rezort diplomacie, kritizoval ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne financie ponúknuté neboli.

    MO SR potom vysvetlilo, že neodmietlo financie z USA na modernizáciu vojenských letísk. Najprv však podľa neho treba dokončiť rokovania o Dohode o obrannej spolupráci. Tie má podľa Gajdoša v gescii rezort diplomacie, ktorý však zatiaľ neakceptoval pripomienky Gajdošovho rezortu.

    - Reklama -