Rýchlo, rýchlo, kým sa Trump definitívne stane prezidentom. Do USA sa ženú hordy utečencov

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    V priebehu roka 2016 zadržali Američania na juhozápadnej hranici s Mexikom okolo 410-tisíc ľudí, čo je asi o štvrtinu viac ako rok predtým. Väčšina pochádza z Guatemaly, Salvádora a Hondurasu,“ píše Reuters.
     
    Po víťazstve Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v Spojených štátoch príval migrantov ešte zosilnel. Ľudia sa chcú dostať do Spojených štátov ešte predtým, než sa Trump skutočne ujme úradu.
     
    Migrantov k tomu povzbudzujú pašeráci, ktorým sa v Amerike hovorí tiež kojoti.
     
    Úrady stredoamerických krajín majú obavy, že svoje krajiny opustí neúnosné množstvo ľudí a tieto štáty sa s tým nedokážu po dlhé roky vyrovnať.
     
    Kojoti berú od migrantov posledné peniaze, nútia ich všetko predať alebo zadlžiť celú rodinu. Významný nárast počtu migrantov potvrdzujú aj úrady Spojených štátov.
     
    Podľa ministerstva pre vnútornú bezpečnosť USA je teraz v azylových zariadeniach asi o 10-tisíc ľudí viac, než býva obvyklé v tomto ročnom období.
     
    Celý text v angličtine TU.
     
    Trump v predvolebnej kampani sľúbil, že nechá postaviť veľkú stenu proti migrantom, ktorú navyše podľa jeho predstáv zaplatia Mexičania. Sľúbil tiež vyhostiť zo Spojených štátov milióny nelegálnych prisťahovalcov.
     
    Ľudia, ktorí v týchto dňoch putujú na sever do USA, si uvedomujú, že veľmi riskujú, ale vraj im to stojí za to.
     
    Z Guatemaly sa rozhodla odísť rodina s tromi deťmi. Prečo? Žena sa bojí o svoje deti, pretože v Guatemale vyčíňajú gangy známe ako Maras, ktoré bez milosti vraždia ľudí.
     

     
    Za obeť im vraj padol aj brat jej manžela. Je si vedomá toho, že Trump nemá rád migrantov a hrozí, že proti nim prijme prísne pravidlá.
     
    Týmto ľuďom napriek tomu stojí za to riskovať, pretože majú nádej, že budú žiť. V Guatemale by sa báli náhlej násilnej smrti.

     

    - Reklama -