Ruský súd zahatal Putinovmu kritikovi cestu k prezidentským voľbám. Navaľného uznal za vinného z korupcie

    0
    Alexej Anatolievič Navaľnyj (Autor: Facebook, ??????? ?????????)

    Podľa zdôvodnenia súdu Navaľnyj “organizoval krádež cudzieho majetku”. Za vinného označil súd aj Piotra Oficerova, ktorý bol v kauze obvinený spolu s Navaľným. Oficerov údajne napomáhal páchaniu sprenevery.

    Prokuratúra už predtým pre Navaľného žiadala päť rokov väzenia podmienečne a pre Oficerova štvorročný podmienečný trest. Sudca zatiaľ trest neoznámil. Predpokladá sa, že čítanie verdiktu zaberie niekoľko hodín.

    Navaľnyj na svojom konte na sociálnej sieti Twitter bezprostredne po prečítaní rozhodnutia súdu napísal, že rozsudok je “do bodky” doslovne tým, ktorý súd nad ním vyniesol v roku 2013.

    Navaľného advokátka Oľga Michajlovová pred novinármi uviedla, že v súlade s ruskými zákonmi sa jej mandant vzhľadom na svoje obvinenie v kauze Kirovles nemôže zúčastniť na kampani pred prezidentskými voľbami v Rusku.

    Navaľnyj bol obžalovaný z toho, že ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom lesnícky závod Kirovles prišiel o 10.000 kubíkov dreva, čím tomuto štátnemu podniku vznikla škoda za 16 miliónov rubľov (vyše 252.000 eur).

    Prvý proces v roku 2013 sa skončil vynesením päťročného nepodmieneného trestu, ktorý odvolací súd následne zmenil na podmienečný. Európsky súd pre ľudské práva však neskôr dospel k záveru, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý proces, Vlani v novembri potom ruský najvyšší súd pôvodný rozsudok zrušil a nariadil nový proces.

    - Reklama -