Ruský premiér Medvedev odkazuje do USA: Ste na pokraji vojenského stretu s Ruskom

    0
    Ruský premiér Dmitrij Anatolievič Medvedev (Autor: SITA)

    Štyridsiaty piaty prezident USA Donald Trump v noci zo štvrtka na piatok zareagoval na útok vykonaný chemickými zbraňami v Sýrii. Nariadil odpálenie 59 amerických rakiet na vojenskú základňu, z ktorej mali údajne štartovať lietadlá sýrskeho režimu, aby použili chemické zbrane proti civilistom. Útok si vyžiadal vyše 100 obetí, bohužiaľ, vrátane detí. Práve smrť detí zrejme pohla Trumpom a viedla k rozhodnutiu na jasnú odpoveď sýrskemu režimu. Trump totiž verí, že za útokom stojí práve Asadov režim.

    Rusko však túto interpretáciu odmieta. Kremeľ zdôrazňuje, že zatiaľ je jasné len to, že chemické zbrane boli použité, lenže nie je jasné, kto ich použil. Ruskí politici na čele s Vladimirom Putinom tiež pripomínali, že Trump konal v Sýrii bez mandátu OSN. Na to na sociálnej sieti Facebook upozornil aj ruský premiér Dmitrij Medvedev.

    „Je dokonané, volebná hmla sa zdvihla. Namiesto predpokladaného postupu proti spoločnému nepriateľovi Islamskému štátu Trump ukázal, že bude bojovať proti legitímnej sýrskej vláde, a to v rozpore s medzinárodným právom a bez mandátu OSN,“ rozohnil sa Medvedev. Týmto postupom sa Trump podľa Medvedeva dostal až na hranu vojny s Ruskom.

    Ruský premiér tiež pripomenul, že v predvolebnej kampani Trump hovoril inak. Medvedev si je podľa vlastných slov vedomý, že nemožno preceňovať predvolebné sľuby, ale nový americký prezident ukázal, ako rýchlo dokáže meniť názory. Podľa ruského premiéra Trump dokonca neváha pomôcť teroristom.

    Zdroj: Facebook/Dmitrij Medvedev

    Celé vyhlásenie ruského premiéra v angličtine

    That 's it. The last remaining election fog has Lifted. Instead of an overworked statement about a joint fight against the biggest enemy, ISIS (the Islamic State), the Trump administration preved that it will fiercely fight the LEGITIMATE Syrian government, in a tough Contradiction with international law and without UN approval, in violation of its own procedures stipulating that the Congress must first be notified of any military operation unrelated to aggression against the US. On the Verge of a military clash with Russia.

    Nobody is overestimating the value of pre-election promises but there must be limits of decency.

    Beyond that is absolute mistrust. Which is really sád for our now completely ruined relations. And which is good news for terrorists.

    One more thing. This military action is a clear indication of the US President 's extreme dependency on the opinion of the Washington establishment, the one that the new president strongly criticised in his inauguration speech. Soon after his victory, I noted that everything would depend on how soon Trump 's election promises would be broken by the existing power machine. It took only two and a half months.

    - Reklama -