Rusko žiadnu agresiu nepodniká. Za noc by však pokojne obsadilo Poľsko, zaznelo v USA

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Rusko by podľa najnovšej štúdie think tanku mohlo obsadiť Poľsko, a to takmer za noc. A spojenci NATO by mu v tom vôbec nezabránili. „Aj keď Moskva v súčasnosti nemá v pláne vyzvať NATO na boj, môže dôjsť k náhlej nečakanej zmene, ktorú Rusko zrealizuje s veľkou rýchlosťou, lebo bude postupovať podľa predpripravených plánov,“ tvrdí think tank.

    To, kedy a či k tomu vôbec dôjde, však Atlantic Council predpovedať nevie, ale myslí si, že to bude vo chvíli, keď bude NATO a Európsku úniu zamestnávať ďalšia kríza. Môže k tomu dôjsť aj z dôvodu nepochopenia súčasného konania Aliancie.

    NATO bude podľa Atlantic Council vo svojej reakcii voči prípadnej ruskej agresii do Poľska príliš pomalé a nedokáže zareagovať včas. Poľská armáda by musela výrazne zdržať postup ruských vojsk, aby bolo dosť času na príchod posíl.

    „Súčasná prítomnosť NATO v regióne je nedostatočná, aby niečo také dosiahla,“ tvrdí správa think tanku nazvaná Zbrojenie ako zastrašovanie.

    Správa zároveň navrhuje postupy, ktoré by mali pomôcť v snahe prekaziť vzostup Ruska. Medzi nimi je aj modernizácia armády či nutnosť zabrániť tomu, aby bojaschopní muži opúšťali krajiny NATO v snahe nájsť si prácu v zahraničí.

    NATO sa pritom zaviazalo vyslať do Poľska a pobaltských krajín štyri batalióny jednotiek, ktoré by mali odradiť Rusko od prípadnej agresie. Zároveň sa nedávno konalo najväčšie vojenské cvičenie jednotiek NATO na Ukrajine, neďaleko poľských hraníc. Zúčastnilo sa na ňom 2 000 vojakov vrátane bojových vrtuľníkov a obrnených vozidiel, ktoré simulovali vojnové podmienky.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -