Rusko sa usiluje vyhlásiť Jehovových svedkov za extrémistickú organizáciu. Toto je dôvod

    0
    Ruská vlajka (Autor: Facebook, Russian Flag)

    Ministerstvo sa okrem toho usiluje o súdny zákaz Jehovových svedkov na území Ruskej federácie a o ich vyhlásenie za extrémistickú organizáciu. S takouto žiadosťou sa obrátilo na ruský najvyšší súd, ktorý má o veci rokovať 5. apríla. 

    Podľa právnikov ministerstva ruskí Jehovovi svedkovia svojou činnosťou porušujú viaceré zákony vrátane federálnej legislatívy o boji proti extrémizmu a terorizmu. 

    Ak najvyšší súd žiadosti vyhovie, dôjde k uzavretiu ústredia Jehovových svedkov, ktoré sa nachádza neďaleko Petrohradu. Svedkovia sa preto snažia zmobilizovať osem miliónov svojich súvercov vo svete, aby protestovali proti hroziacemu zákazu činnosti svojej organizácie v Rusku. 

    Takýto krok by bol vôbec prvým prípadom úplného zákazu zaregistrovanej náboženskej skupiny v Rusku. Jehovovi svedkovia majú v krajine podľa vlastného vyjadrenia 170.000 stúpencov.

    Jehovovi svedkovia sú však iba jednou z viacerých menšinových náboženských skupín, ktoré sa v uplynulých rokoch dostali pod zvyšujúci sa tlak ruských orgánov. Zásahy voči jehovistom, mormónom a rôznym protestantským spoločenstvám sa dejú na základe nového zákona, ktorý má aj podporu ruskej pravoslávnej cirkvi. 

    - Reklama -